Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд не буде ділити те, що не ділиться

Четвер, 20 жовтня 2005, 13:50

Уряд не згоден з пропозиціями бюджетного комітету парламенту, що ведуть до збільшення дефіциту державного бюджету України на 2006 рік.

Про це заявив міністр фінансів Віктор Пинзеник у четвер, виступаючи під час обговорення бюджету в першому читанні.

"Чимало висновків і пропозицій комітету, сприйнято нами і підтримується Кабінетом міністрів. Але є принципові речі, що не можуть бути підтримані урядом. Головна принципова відмінність від поданого урядом законопроекту – збільшення витрат на 10 млрд. грн.", - зазначив міністр фінансів.

Пинзеник нагадав, що проект бюджету уряду передбачав зниження податкового навантаження на економіку на 1% ВВП, в тому числі зменшення на 2% нарахувань на фонд заробітної плати, але "абсолютна більшість" пропозицій уряду була відхилена.

За словами міністра, відхилення цих пропозицій суперечить задекларованій президентом політиці щорічного зниження податків, яка була підтримана парламентом у бюджетній резолюції.

Також Пинзеник розкритикував збільшення дефіциту бюджету з 1,9% ВВП до 3%.

"Такий дефіцит (а це 15,4 млрд. грн.) є для України критичним. Його не можна покрити доходами від приватизації. Інакше кажучи, пропонується позичати гроші та жити в борг. Це означає збільшення боргу країни в наступному році на 5,5 млрд. та зростання витрат на його погашення до 16% доходів загального фонду держбюджету", - зазначив Пинзеник.

"Тривожить і те, що нарощування дефіциту бюджету відбувається з одночасним збільшенням постійних, а не разових видатків. Це небезпечна політика. У 2000 році вона ледь не призвела до фінансового потрясіння, від якого країну врятував Уряд Віктора Ющенка", - наголосив міністр фінансів.

Він додав, що Кабінет міністрів не погоджується з вилученням із закону норм щодо приватизації землі під приватизованими об’єктами, ресурс від якого (1,5 млрд.) уряд передбачав направити на інвестиційні проекти.

Також уряд не підтримує норму щодо надання кредиту "Укравтодору" на 100 млн. євро кредиту, оскільки йому вже збільшено ресурс дорожнього фонду майже на 2 млрд. грн., а також обмін військового майна на житло, який "веде до зловживань та розбазарювання майна".

Пинзеник нагадав, що збільшуючи соціальні видатки, гроші потрібно від чогось забирати з інших сфер, про що треба чесно говорити громадянам.

"Це проста, зрозуміла і чесна політика. Чесна щодо країни, щодо її громадян. Щодо самих себе. Але ми завжди будемо заходити в тупик, коли спробуємо поділити те, що не ділиться, те, чого ми реально не маємо", - наголосив Пинзеник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:45
Від початку повномасштабного вторгнення в Україні почали виробляти на 40–50% більше РЕБів, ніж раніше – експерт 
11:24
ДБР розслідує вибухи в Миколаєві: при вантаженні боєприпасів загинули бійці ЗСУ
11:20
Жінка, в якої почались перейми на евакуаційному рейсі, дісталася до місця призначення
11:15
За останні три місяці російських дронів на фронті стало щонайменше вдвічі більше – джерела
11:14
У порт великої Одеси вперше з 2022 року зайшов "справжній" контейнеровоз з Китаю
11:05
відеоУ російському Омську горять ємності з нафтопродуктами
11:05
Папа Римський закликав країни, які воюють, сісти за стіл переговорів
11:03
Зеленський зустрівся у Києві з міністром фінансів Британії: говорили про санкції
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:56
Попри зниження споживання на 10% Україна все ще відчуває дефіцит електроенергії
Усі новини...