Депутати вирішать, що робити з агітаторами Шустером і Кисельовим

Четвер, 20 жовтня 2005, 14:04

Наступного пленарного тижня Верховна Рада може розглянути зміни до закону "Про вибори народних депутатів України" щодо діяльності ЗМІ під час виборів.

Про це повідомив автор даного законопроекту, депутат Юрій Ключковський, під час прес-конференції у четвер.

За його словами, створено спеціальну робочу групу, яка опрацьовуватиме пропозиції щодо зміни до законодавства, надані представниками ЗМІ.

"Ми хочемо зробити невеличкі точкові зміни, насамперед це стосуватиметься визначення політичної реклами, але якщо ви вважаєте, що політичною рекламою є тільки прямі заклики до голосування за того чи іншого кандидата, думаю, що парламент на прийняття таких змін не піде", - сказав Ключковський.

Також Ключковський повідомив, що в парламенті буде дискутуватися проблема участі іноземців у виборчій кампанії.

"Мені байдуже, яким є прізвище того чи іншого агітатора – Шустер, Кисельов, Путін або Буш, але ми будемо наполягати на тому, що представники ЗМІ, які є громадянами інших країн, не повинні мати права давати в ефірах телеканалів оціночні судження щодо українського виборчого процесу", - сказав він.

Водночас Ключковський сказав, що зміни, які пропонуються для розгляду Верховної Ради, не стосуються тих норм, які вводять санкцій до ЗМІ, зокрема право ЦВК припиняти ліцензії ЗМІ за порушення виборчого законодавства.

Депутат зазначив, що застосування таких санкцій передбачено не законом про вибори, а законом про телебачення і радіомовлення.

За словами Ключковського, закон про вибори депутатів звужує перелік санкцій до ЗМІ до двох норм – поширення пропаганди щодо порушення територіальної цілісності України і до прямих наклепів на кандидатів і партії.

"Може, треба було залишити незмінною 28 ст. закону про телебачення і радіомовлення? То тоді за публікацію матеріалів соціологічних досліджень менше ніж за 15 днів до виборів теж би було припинення ліцензії", - додав він.

Водночас Ключковський підкреслив, що ці санкції не застосовуватимуться до друкованих ЗМІ. Тому він порекомендував вносити зміни "до базового закону щодо діяльності ЗМІ, а саме до закону про телебачення і радіомовлення".

Ключковський висловився проти регулювання діяльності інтернет-видань, додавши, що йому "дуже хотілося, щоб в інтернеті працювали чесно, але не брудно".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News