Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пташиний грип не долетить до України. Проти нього знайшли вакцину?

Четвер, 20 жовтня 2005, 17:33

Державний центр ветеринарної медицини птахівництва заявляє про незначну ймовірність проникнення вірусу пташиного грипу на територію України.

Про це у четвер заявила в. о. заступника директора ДЦВМП Валентина Титаренко, повідомляють Українські новини.

Титаренко сказала, що шляхи міграції диких птахів щороку однакові й через територію України рухаються птахи, які в літній період перебували на її території, а не ті, які занесли вірус грипу на територію Росії й зараз мігрують убік Північної Азії.

Вона також уточнює, що при міграції птахів, які занесли вірус грипу в Румунію, на території України немає великих водних басейнів, на яких вони можуть осісти для відпочинку.

"Україна перебуває як би окремо, через її територію не проходять основні шляхи міграції", - зазначає Титаренко.

Також вона зауважила, що високий ступінь ризику занесення вірусу в Україну буде навесні при зворотній міграції диких птахів з півдня.

Як повідомлялося раніше, Ветслужба ввела заборону на ввезення м'яса птиці й живої птиці із Греції, Туреччини й Румунії, а також вжила радикальних заходів на кордоні країни, такі як перевірка ручної поклажі на наявність м'ясних продуктів для власного споживання та проведення дезінфекції коліс автомобілів.

У той же час угорські фахівці впевнені, що винайшли вакцину проти пташиного грипу.

На їхню думку, вона здатна захистити від вірусу і людей, і тварин. Гарантують, що ліки ефективні на 99,9 відсотка, повідомляє канал НТН.

За словами каналу, міністр охорони здоров’я Угорщини був серед сотні добровольців, якім три тижні тому зробили щеплення. За даними попередніх аналізів, в крові тих, хто пройшов вакцинацію утворилися антитіла. А це означає, що експеримент пройшов успішно.

Водночас, більшість епідеміологів світу скептично поставилася до заяви своїх угорських колег. З їхніх слів, жодні з відомих науці ліків не дають стовідсоткового ефекту в боротьбі з пташиним вірусом.

Можливість створення спеціальної вакцини зараз обговорюють міністри охорони здоров’я країн-членів Євросоюзу, які ще кілька днів тому зібралися на термінову нараду у Брюсселі.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", у четвер голова Держдепартаменту ветеринарної медицини Петро Вербицький подав у відставку. Заяву він написав за власним бажанням і причин відставки не повідомив. Рішення про звільнення має ухвалити Кабінет міністрів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування