Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Баку не буде мститися Києву за азербайджанського Ющенка?

П'ятниця, 21 жовтня 2005, 09:40

Заступник голови опозиційної Демократичної партії Азербайджану з міжнародних питань Ельман Салаєв вважає, що помсти Україні за звільнення з-під варти голови Демократичної партії Азербайджану Расула Ґулієва не буде.

Салаєв високо оцінив ухвалу сімферопольського суду щодо звільнення з-під варти Ґулієва.

Водночас, на його думку, те, що Україна визнала невинність Ґулієва й тим самим підтвердила, що дотримується демократичних цінностей, не погіршить ставлення офіційного Баку до Києва, бо ці взаємини вже й так чи не на найгіршому рівні.

"Ставлення азербайджанської влади до України визначається в першу чергу ставленням навіть не так до самого Расула Ґулієва, як до тих змін, що настали в Україні після перемоги "помаранчевої революції". Режим, який існує в Азербайджані на сьогодні, не може нормально ставитися до тих демократичних змін, які відбуваються в Україні", - сказав Салаєв в інтерв’ю для радіо "Свобода".

Він також вважає, що не варто боятися того, що влада в Баку могла б як покарання Україні за звільнення Ґулієва вийти з перспективного проекту можливого транспортування каспійської нафти до Європи за допомогою українського нафтопроводу Одеса – Броди.

Адже такі плани його використання досі й не виходили поза межі декларативних заяв, констатує Салаєв.

"Щоразу азербайджанський уряд говорить про те, що в нас, мовляв, не вистачить нафти, щоб, крім нинішніх маршрутів Баку – Супса і Баку – Тбілісі – Джейхан, ще й через Одесу – Броди нафту переправляти", – повідомив Салаєв.

Він висловив також думку, що заради убезпечення свого режим від демократичного впливу, азербайджанська влада щохвилини може поступитися будь-якими перспективними економічними вигодами для своєї країни.

Звільнення у четвер Ґулієва офіційне Баку наразі не коментує.

В Генеральній прокуратурі Азербайджану сказали, що зроблять заяву тоді, як з Криму повернуться її представники. Вони захищали там позицію своєї держави в сімферопольському суді, який не знайшов підстав затримувати опозиціонера.

Як повідомлялося раніше, влада Азербайджану звинувачує Ґулієва в розкраданні державного майна на суму близько ста тисяч доларів; опозиція стверджує, що ці звинувачення повністю сфальсифіковані й політично вмотивовані.

Радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування