У втечі Пукача було зацікавлено оточення Ющенка?

П'ятниця, 21 жовтня 2005, 13:01

Одного з фігурантів справи Гонгадзе Олексія Пукача не змогли затримати в Ізраїлі, тому що діяльність СБУ за кордоном навмисне "засвітили" ті, хто не зацікавлений в його затриманні.

Про це заявив екс-голова СБУ Олександр Турчинов в інтерв'ю тижневику "Час України", повідомляє у п'ятницю УНІАН.

"СБУ задіювала всі можливості - і всередині країни, і за кордоном. Ми були досить близькі до того, щоб затримати Пукача. Але є команди людей, у тому числі і в Генпрокуратурі, і в оточенні президента, які не були зацікавлені в цьому", - зазначив Турчинов.

"І публічне засвічення діяльності СБУ за кордоном призвело до того, що Пукач зміг сховатися", - додав він. І в той же час припустив, що якщо Пукач "живий, рано чи пізно СБУ вийде на його слід".

Окрім цього, Турчинов висловив сумнів, що у справі Гонгадзе зможуть притягнути колишнього президента Леоніда Кучму.

"У слідства є досить матеріалів, щоб пред'явити звинувачення не тільки виконавцю, але і замовнику. Натомість на справі Гонгадзе продовжують набирати політичних очок, хоча мені незрозуміло, чому не передані в Генпрокуратуру результати експертизи записів Мельниченка, які були готові ще у вересні", - зауважив екс-голова СБУ.

Зокрема, він назвав "нещирою" заяву Ющенка про те, що у Кучми не буде імунітету, якщо слідство у цій справі вийде на нього.

"Ющенко просто хотів відмежуватися від інформації, достатньо довго циркулюючої в суспільстві, щодо його домовленості з Кучмою про гарантії недоторканності. Ми бачимо інтеграцію двох команд: колишнього президента Кучми і нинішнього президента Ющенка, зрощення олігархів – і спробу Ющенка якось дистанціюватися від цього публічно", - вважає Турчинов.

Як повідомлялося раніше, 18 жовтня заступник генпрокурора Віктор Шокін заявив, що перед невдалою спробою затримати Пукача в Ізраїлі колишнє керівництво СБУ відмовилося від допомоги Генпрокуратури, затягнувши час і, можливо, саме злякало підозрюваного у справі про вбивство журналіста Гонгадзе.

"Якщо Пукач дійсно був у Ізраїлі, його б на підставі наданих нами доказів затримали, а ми тим часом підготували б і надіслали документи на екстрадицію... Але співробітники СБУ вирішили діяти без нас", - зазначив Шокін.

Зараз Пукач оголошений українськими правоохоронними органами в міжнародний розшук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування