Луценко взяв на контроль комуністів, а його - ГПУ

П'ятниця, 21 жовтня 2005, 14:02

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає, що зіткнення політичних сил 15 жовтня в Києві було неминучим.

Про це він заявив у п'ятницю у Верховній Раді, повідомляє Ліга.

Луценко відзначив, що неминучість такого розвитку подій стала очевидною після того, як Шевченківський суд Києва відмовив Київській міськдержадміністрації видати постанову про заборону проведення вуличних акцій 15 жовтня.

Міністр підкреслив, що організатори акцій по обидва боки повинні були і мали реальну можливість керувати своїми групами. Однак, за його словами, вони, навпаки, у своїх виступах закликали своїх прихильників до групових протистоянь.

Луценко повідомив, що організатори акцій 15 жовтня не стримали обіцянки забезпечити мирний характер своїх демонстрацій, і тому вони попадають під ознаки діянь, що кваліфікуються як організація масових порушень громадського порядку, тому міліція і суд будуть вирішувати питання притягнення їх до відповідальності.

За його словами, за порушення громадського порядку передбачено штраф у розмірі 850 грн. або арешт на термін до 6 місяців.

Крім того, за словами Луценка, міліція по факту групового порушення громадського порядку порушила відповідну кримінальну справу, а також продовжує розслідування. Міністр також наперед відкинув "будь-які заяви про політичні репресії".

У той же час голова СБУ Ігор Дрижчаний упевнений, що прийняття законів "Про мирні збори громадян" і "Про боротьбу з екстремізмом" дозволить попереджати інциденти, аналогічні тому, що відбувся.

Зі свого боку Луценко визнав, що чинне законодавство, що регулює проведення вуличних акцій, дійсно є недосконалим.

У свою чергу Генпрокуратура взяла на особливий контроль розслідування кримінальної справи про події 15 жовтня. Про це заявив заступник генпрокурора Василь Присяжнюк.

За його словами, Генпрокуратурою також дано доручення провести службову перевірку щодо дій міліції під час зазначеної акції.

У той же час на питання Тараса Чорновола про причетність до провокації міністра внутрішніх справ і можливості зведення двох протилежних сил для організації провокацій, Присяжнюк заявив: "Так, ваше питання є предметом нашого розгляду".

Крім того, він заявив про вивчення питання, чи є спланованою провокацією з боку київської влади надання дозволів на проведення вуличних акцій у той самий день і в одному місці декільком протилежним за ідеологією політичним силам.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування