Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президентом Польщі став Качинський

Понеділок, 24 жовтня 2005, 11:44

Консерватор Лех Качинський здобув перемогу в другому турі президентських виборів, які відбулись у неділю, офіційно оголосила Національна виборча комісія Польщі в понеділок, по завершенні підрахунку голосів.

Качинського підтримали 54,04% виборців. Його головний суперник Дональд Туск зібрав 45,96% голосів, передає.

У виборах взяли участь 50,9% зареєстрованих польських виборців.

Туск визнав поразку на виборах іще у неділю, а Лєх Качинський закликав опонентів з партії Громадянська платформа до швидкого формування коаліційного уряду.

Політика обох кандидатів щодо України збігалася. І Качинський і Туск наголошували на тому, що будуть Польща й надалі залишатиметься адвокатом України на шляху до ЄС. А Київ залишиться стратегічним партнером Польщі.

Перемога Качинського закріпила поворот Польщі "управо" після того, як правоцентристські партії "Закон і справедливість" Ярослава Качинського і "Цивільна платформа" Туска перемогли на парламентських виборах у вересні правлячих лівих.

Помірний націоналіст, який з обережністю відноситься до європейської інтеграції, Качинський змінить на президентському посту Олександра Квасьневського, який очолював Польщу два п'ятирічні терміни поспіль і не мав права обиратися на третій термін.

Президент в Польщі є верховним головнокомандувачем армії, він має право накладати вето на закони парламенту, а також висуває кандидатуру прем'єр-міністра, який має в країні великі повноваженнями. В деяких випадках Президент наділяється правом розпуску парламенту.

Туск позиціонував себе як об'єднувач польського народу, здатний налагодити відносини Польщі з Росією і Німеччиною, а також допомогти Польщі стати повноцінним членом ЄС.

Качинський обіцяв повністю звільнити країну від комуністичної спадщини, почати боротьбу із злочинністю і корупцією і повернути Польщі традиційні християнські й сімейні цінності.

Діючий президент Польщі Олександр Кваснєвський, на цих виборах підтримував Туска.

Директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін вважає, що перемога Качинського означає для України більш теплі відносини з Польщею та Заходом.

"Але з іншого боку наше положення ускладниться, тому що охолодження відносин Польщі з Росією може опосередковано вплинути на українсько-російські відносини", - додає політолог.

У той же час Видрін переконаний, що "Польща була і буде адвокатом України в Європі". На його думку, "новий президент Польщі докладе ще більших зусиль для проштовхування України в НАТО". "Кваснєвського стримували дружні зв'язки з Росією. У цього президента таких стримувань не буде", - додає політолог.

Бі-Бі-Сі, УНІАН, "Новости Украина", Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування