Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник уже знайшов, куди прилаштувати гроші від "Криворіжсталі"

Вівторок, 25 жовтня 2005, 11:19

Міністерство фінансів має намір відновити дострокове погашення дорогого державного боргу за рахунок частини надпланових надходжень від продажу 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь".

Про це заявив міністр фінансів Віктор Пинзеник в ефірі "5 каналу", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це дасть економію 300-400 млн. грн. у 2006 році", - зазначив міністр щодо продажу акцій "Криворіжсталі".

Ще до продажу комбінату Пинзеник заявив, що у випадку його успіху міністерство планує продовжити достроковий викуп процентних облігацій внутрішньої державної позики, що знаходяться в портфелі Нацбанку.

Міністр додав, що отримані від недавнього розміщення єврооблігацій під 4,95% річних 600 млн. євро поки що повністю знаходяться на рахунках Держказначейства і їх також планується направити на заміщення дорогих боргів.

Пинзеник підкреслив, що така витрата надпланових доходів від приватизації "Криворіжсталі" не суперечить закону про держбюджет-2005.

Він пояснив, що, крім заміщення держборгу, з отриманих від продажу "Криворіжсталі" 24,2 млрд. грн. уряд направить 4,26 млрд. грн. колишньому власнику цього підприємства - консорціуму "Індустріально-металургійний союз" і 6,2 млрд. грн. - на фінансування держбюджету-2005, як це і передбачено законом про держбюджет.

Серед інших можливих напрямків використання цих коштів міністр назвав бюджетну компенсацію ставок по кредитах комерційних банків, реалізацію деяких інвестиційних проектів, наприклад, по будівництву метро або в авіабудуванні, збільшення капіталізації держбанків.

Пинзеник підкреслив, що "головне - надпланові доходи від приватизації не повинні бути спрямовані на фінансування поточних соціальних витрат, що вже пропонують зробити деякі депутати, а лише на разові проекти, які могли б розігріти економіку".

Як відомо, 10 серпня Фонд держмайна оголосив конкурс із продажу 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" за початковою ціною 10 млрд. грн. На конкурсі 24 жовтня ціна продажу зросла до 24,2 млрд. грн.

Відповідно до держбюджету-2005, план внутрішніх запозичень складає 6,244 млрд. грн., з яких середньострокові зобов'язання - 5,744 млрд. грн., короткострокові - 0,5 млрд. грн., план зовнішніх запозичень - 3,23 млрд. грн.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування