Омельченко знайшов політиканів, які заважають йому керувати

Вівторок, 25 жовтня 2005, 15:09

Київський міський голова Олександр Омельченко заявляє, що нова влада не зацікавлена у стабільній владі в Києві.

"У нас багато проблем, і одна з них - відсутність взаємопорозуміння нової влади зі стабільною владою в Києві", - заявив мер на зустрічі із профспілковим активом столиці, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Омельченко також заявив, що "багатьох дратує, що в Києві влада стабільна". "Такою владою, на жаль, не пишаються, їх це дратує, і всім хочеться, щоб нестабільність почалася зі столиці", - додав він.

"Це роблять політикани, які не розуміють, що економічна, соціальна й політична стабільність Києва є прикладом не тільки для регіонів України, але й іноземних послів і дипломатів, які тут перебувають, що від цього залежить думка про Україну у ближньому та далекому зарубіжжі, тому що по Києву судять про Україну", - зазначив Омельченко.

За його словами, однією з проблем у взаєминах столичної й центральної влади є питання про призначення голів районних держадміністрацій. Омельченко нагадав, що він тричі одержував доручення екс-прем'єра Юлії Тимошенко й президента Віктора Ющенка з приводу зміни керівництва в районах після "помаранчевої" революції.

Мер також нагадав, що Конституційний Суд минулого тижня оприлюднив рішення, відповідно до якого президент повинен призначати на посаду голів районних у Києві держадміністрацій голів районних рад.

"Я не думаю, що вище керівництво держави задоволене, але рішення Конституційного Суду не підлягає оскарженню й діє на території Києва й України", - заявив він.

У той же час мер нагадав про невиплату бюджету міста близько 1 млрд. грн. за перевиконання показників держбюджету в 2004 році. "Влада побачила хороший шматок у чужій кишені", - заявив Омельченко.

Також він нагадав, що додаткові дотації за підсумками 2004 року повинні бути виплачені семи регіонам, і їхня загальна сума становить 1,27 млрд. грн., з яких частка Києва становить 971 млн. грн.

"Якщо центральна влада поламає самоврядування в Києві, це буде підтвердженням того, що воно зламано й по всій Україні. Ні Донбас, ні Одеса, ні Львів не можуть протистояти центральній владі, бюрократичному адміністративному апарату так, як можемо це робити ми", - підкреслив Омельченко.

Він також заявив, що у зв'язку з невиплатою даної дотації Києву й регіонам "це питання може перейти в політичне". "Я буду наполягати, що Віктор Пинзеник (міністр фінансів) не забезпечує стабільність не тільки в Києві, але й в Україні", - заявив столичний мер.

Омельченко також розкритикував пропозицію Пинзеника про дострокове погашення зовнішніх боргів України за рахунок коштів, отриманих від продажу комбінату "Криворіжсталь". За словами мера, держава може піти на такий крок, тільки у випадку наявності профіциту бюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування