НБУ готовий "привласнити" долари індуса

Вівторок, 25 жовтня 2005, 17:32

Нацбанк України готовий напряму викупити 4,8 млрд. дол., виручених від приватизації ВАТ "Криворіжсталь", у зв'язку з чим ця операція не вплине на курс гривні на валютному ринку.

"Однак, щоб наступне збільшення грошової маси не прискорило ріст цін, уряд повинен утриматися від надпланового нарощування витрат бюджету в 2005 році", - сказав перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов в інтерв'ю "Reuters".

"Без участі центрального банку валютний ринок України, комерційні банки не зможуть усе це викупити, і тому з метою недопущення різкого зміцнення гривні ми, звичайно, вийдемо на ринок", - зазначив він, повідомляє Ліга.

"Ми, по суті, і відкрили рахунок Фонду держмайна в Національному банку для того, щоб, якщо здійснювати викуп, щоб це було в межах Нацбанку", - пояснив заступник голови.

Шаповалов вважає, що це найбільш оптимальний курс на сьогодні. На цей рік середнє значення курсу - 5,10 грн. за дол., на сьогодні середньозважений курс - 5,1415 грн. за дол., тобто в рамках затвердженого орієнтира.

Перший заступник голови НБУ додав, що на останніх міжбанківських торгах середньозважений курс угод - 5,049 грн. за дол. - також був дуже близький до офіційного курсу НБУ - 5,05 грн. за дол.

Незалежно від того, чи буде прийнято рішення про оплату інвестором купленого 93%-ного пакету акцій "Криворіжсталі" в іноземній валюті або в гривні, Шаповалов переконаний, що НБУ не допустить впливу цієї суми на ринок і різке зростання курсу.

У випадку конвертації, відповідна сума в гривнях піде на рахунок Держказначейства, що також знаходиться в центральному банку країни.

Як відомо, 24 вересня ведучий світовий виробник сталі, компанія "Mittal Steel", що запропонувала 4,8 млрд. дол. за 93,02 % акцій "Криворіжсталі", була визнана переможцем тендеру з продажу найбільшого українського сталеливарного комбінату.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування