Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий президент Польщі допоможе Україні, бо він теж був на Майдані

Середа, 26 жовтня 2005, 11:11

Новообраний президент Польщі Лєх Качинський під час помаранчевої революції приїжджав до Києва і підтримував кандидата від опозиції Віктора Ющенка.

Про це розповів редактор міжнародного відділу аналітичного щотижневика Wprost Єжи Марек Новаковський, повідомляють "Українські новини".

Крім того, за його словами, партія "Право і справедливість", яка висунула Качинського кандидатом у президенти Польщі, вислала більше за всіх спостерігачів на вибори президента України-2004.

Новаковський також відзначив, що Качинський розуміє стратегічну роль партнерства з Україною і вважає розвиток співпраці і сприяння її інтеграції в європейські структури пріоритетними завданнями.

"Відносини стануть ще більш відкритими. Це найкращий президент (Польщі) для України", – сказав він.

Оглядач політичного відділу аналітичного журналу Polityka Ягенка Вільчак також прогнозує поліпшення відносин України і Польщі завдяки підтримці Качиньским і його партією української опозиції наприкінці минулого року.

"Гарні контакти можуть тільки покращитися", – сказала вона.

Експерт також помітила, що Качинський заявляв про намір більш твердо будувати відносини з Європейський Союзом, не виключивши, що він буде домагатися від Брюсселя надання чіткої позиції щодо України.

Водночас аналітик Центру Баторего Гжегож Громадський вважає, що польсько-українські відносини не зміняться з обранням нового президента, оскільки нова влада також зацікавлена у збереженні гарних відносин з Києвом і підтримці євроінтеграційних прагнень України на міжнародній арені.

"Принципових змін не буде", – сказав експерт.

Він також спрогнозував можливі труднощі у відносинах двох країн у зв'язку з політикою, що проводиться "Правом і справедливістю".

За його даними, партія в міжнародних відносинах, зокрема з Німеччиною і Росією, нерідко звертається до суперечливих моментів зі спільної історії, що є джерелом конфліктів.

Аналітик висловив сумнів, що з обранням Качиньского президентом Польщі відносини з Україною і польські зусилля на підтримку євроінтеграційних прагнень будуть активізовані.

"Не сподівався б на велику активність", – сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування