Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Симоненко кличе мітингувати за внески, а Ющенко хоче ще доробити

Середа, 26 жовтня 2005, 16:56

Компартія буде вимагати розгляду Верховною Радою питання про подолання президентського вето на закон про виплату боргів за внесками громадян України в Ощадбанк СРСР.

"Уже вдруге президент скористався правом вето і позбавив наших громадян можливості компенсувати втрачені внески. І це в той час, коли стрімко ростуть ціни, у першу чергу на основні товари і послуги: продукти харчування, транспорт, житло", - сказав голова КПУ Петро Симоненко, повідомляє прес-служба партії в середу.

Комуністи також закликають усіх вкладників колишнього Ощадбанку СРСР і членів їхніх родин "підтримати" їхні вимоги "і змусити президента Ющенка підписати закон про повернення втрачених людьми кровних заощаджень".

"Вимагайте від тих народних депутатів і політичних сил, за які ви голосували на виборах, виконати свій борг і подолати президентське вето", - сказано в повідомленні.

Комуністи також закликають приєднуватися "до протестних акцій", пікетувати місцеві адміністрації і "домагатися" від депутатів місцевих рад ухвалення постанов з вимогами до Ющенка виконати закон.

Водночас, як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на його прес-службу, Ющенко пропонує Кабінету міністрів доробити ветований ним закон.

Ющенко скористався правом вето у зв'язку з тим, що "документ не відповідає Конституції і чинним законам України".

Йдеться, зокрема, про те, що закон передбачає проведення компенсації громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень у розмірі не менше 0,5% ВВП за попередній рік і 10% розміру зростання ВВП.

Згідно з зауваженнями президента, таке положення не відповідає вимогам ч.2 ст. 95 Конституції, відповідно до якої розмір і цільове спрямування будь-яких витрат держави на суспільні потреби визначаються винятково законом про державний бюджет.

Ющенко також підкреслює, що виділення значних сум з держбюджету (за попередніми розрахунками Кабміну, у 2006 році така сума сягне 11 млрд. грн.) "викликає недофінансування програм соціально-економічного розвитку держави, негативно позначиться на виплаті заробітної плати в бюджетній сфері, стипендій, може привести до розвитку інфляції і, як наслідок, - знецінюванню виплачених громадянам грошових заощаджень та інших доходів населення".

Крім того, даний закон передбачає можливість залучення урядом для проведення компенсаційних виплат позабюджетних коштів, у тому числі коштів, залучених у держбюджет через спеціальні податки, встановлені законами України, що не відповідає нормам бюджетного кодексу і закону "Про джерела фінансування органів державної влади".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...