Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міттал Стіл "відіб'є" гроші за "Криворіжсталь", підвищивши ціни?

Середа, 26 жовтня 2005, 18:43

Металоторгівці України очікують підвищення цін на реалізовану комбінатом "Криворіжсталь" металопродукцію в середньому на 20%, або на $100/тонна, після приходу на підприємство найбільшої у світі сталеливарної компанії Mittal Steel.

Про це повідомив президент Української асоціації металоторгівців Андрій Федосєєв на прес-конференції в середу.

"Під кінець року або до початку наступного сезону ціни на комбінаті зростуть на $100", - вважає Федосєєв.

За його словами, прогнозоване зростання цін на металопродукцію "Криворіжсталі" визначається високою вартістю придбання цього підприємства.

При цьому експерт пояснив, що нові власники меткомбінату будуть збільшувати додаткову вартість реалізованої продукції, "однак невідомо, за рахунок чого відбудеться збільшення додаткової вартості - підвищення продуктивності праці після капіталовкладень або ж підвищення товарної вартості продукції".

Федосєєв відзначив, що спрогнозувати дії нових власників "Криворіжсталі" буде складно, "оскільки Mittal Steel для нас - темна конячка".

Разом з тим він висловив надію, що Mittal Steel буде працювати цивілізовано. Зокрема, пояснив він, якщо раніше металотрейдерам було дуже складно укласти прямі контракти з "Криворіжсталлю", і тому вони працювали через посередників, то після приходу на ринок цивілізованого гравця ситуація зміниться.

При цьому він додав, що посередники на 1 тонні металопродукції заробляли 80-200 грн., не уточнивши приналежність посередницьких компаній.

"Дотепер у нас не було прямого доступу до послуг (продукції) комбінату, і коли на ринок прийшов цивілізований гравець, ми очікуємо, що відносини стануть прозорими і підуть посередники. З іншого боку, новий господар менш прогнозований, і він буде дбати лише про свої інтереси", - констатував Федосєєв.

Федосєєв також повідомив, що у випадку підвищення цін на металопродукцію "Криворіжсталі" на внутрішньому ринку більш ніж на $100/тонна українські споживачі металу і металотрейдери можуть почати імпорт цієї продукції з інших країн.

Голова УАМ прогнозує, що внутрішній ринок України збільшиться до 2010 року до 12,3 млн. тонн, зокрема, споживання металопродукції метізними підприємствами збільшиться з 600 тис. тонн до 1 млн. тонн, будівельних організацій - до 1 млн. тонн.

За даними Федосєєва, на даний час "Криворіжсталь" займає 80% українського ринку довгомірного прокату. При цьому підприємство реалізує на внутрішньому ринку більше 1 млн. тонн металопродукції і близько 5 млн. тонн поставляє на експорт.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування