"Приват" розпочав "диверсію", щоб отримати завод Пінчука

Четвер, 27 жовтня 2005, 14:15

Керівництво ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" обвинуватило групу "Приват" в початку нової кампанії по встановленню незаконними методами контролю над підприємством на шкоду інтересам ВАТ "НЗФ" і держави.

"Група "Приват" починає чергову спробу незаконними методами установити контроль над ВАТ "НЗФ", - говориться в прес-релізі керівництва компанії.

"Про це свідчить активізація інформаційної і юридичної "війни", розв'язаної даною фінансово-промисловою групою проти підприємства", - відзначається в ньому.

За словами голови правління ВАТ "НЗФ" Олександра Неустроєва, конференції, що відбулися останнім часом: екс-заступника міністра мінпромполітики Сергія Грищенка і представників групи "Приват" - є "інформаційною диверсією, щоб переконати керівництво країни в начебто затягуванні передачі акцій ВАТ "НЗФ" державі".

При цьому, відзначив він, як вихід із ситуації державі пропонується усе та ж незаконна схема захоплення заводу, яку група "Приват" намагалася здійснити 30 серпня - 1 вересня шляхом втілення в життя рішень нелегітимних зборів акціонерів ВАТ "НЗФ" в Орджонікідзе (Дніпропетровська обл.).

У тому ж руслі, за словами Неустроєва, розгортається і судова кампанія.

За їх даними, у Господарський суд Дніпропетровської області подано позов компанія Wisewood holding Limited (Кіпр), що володіє 10%-м пакетом акцій ВАТ "НЗФ". У позові офшорна компанія вимагає в судовому порядку визнати дійсними рішення зборів акціонерів НЗФ від 30 серпня.

Тим часом представники групи "Приват" заявили про готовність взяти участь у конкурсі з продажу 50%+1 НФЗ і запропонували за них не менше 1,5 млрд.грн. У той же час, за оцінками експертів, реальна вартість 50%+1 акцій складає не менш 2-2,5 млрд.грн.

Заступник голови правління ВАТ "Приватбанк" Тимур Новиков заявив, що "Приватбанк" готовий брати участь у конкурсі, якщо держава скористається своїми правами мажоритарного акціонера НЗФ.

Новиков також вказав на те, що за три квартали поточного року НЗФ зазнав істотних збитків. За зазначений період прибуток підприємства повинен був скласти 179 млн.грн, у той час як прибуток НЗФ тільки за два квартали 2005 року склав усього лише 12 млн.грн.

Він пов'язує дану ситуацію з діяльністю бізнесмена Віктора Пінчука, який до недавнього часу був власником основного пакету акцій НЗФ.

ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" займає монопольне становище в Україні з виробництва феромарганцю і силікомарганцю. Частка його продукції на світовому ринку феросплавів складає 11,5%.

Нагадаємо, що в травні 2003 року ФДМ продав "Придніпров’ю", контрольованому корпорацією "Інтерпайп" (Пінчук), 25% акцій НЗФ за 205 млн.грн. і в серпні 2003 року - ще 25%+1 акція за 205,5 млн.грн.

Улітку 2005 рішенням декількох судів приватизація НФЗ була визнана незаконною.

Ліга, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...