Тимошенко монополізує Майдан, але в неї буде "нестиковка"

П'ятниця, 28 жовтня 2005, 13:48

БЮТ під час виборчої кампанії буде висувати на перше місце ідею вірності ідеалам Майдану, необхідності вирішити ті проблеми, які не вирішив Майдан.

Про це заявив директор української філії Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович.

На його думку, при завоюванні нового електорату в Тимошенко будуть серйозні проблеми, оскільки "у Тимошенко значна частина виборців на Заході, а іншу частину вона розраховує одержати на Сході, тобто на "синьому" полі, "а тут буде конфлікт, тому що буде нестиковка".

"Зараз її підтримує група Лук'яненка з "Собору", а на "синьому" полі ідеологія цієї групи не пройде. Тому Тимошенко буде знаходитися в найважчому становищі, оскільки вона хоче завоювати нові позиції, а з іншого боку - зберегти позиції радикальної, націоналістичної частини Майдану, які неприйнятні на Сході", - сказав Малинкович.

Водночас голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що однією з нових тем дискусій на виборах буде тема корупції в новій владі і її відповідності ідеалам Майдану.

"Будуть обговорюватися оцінки дій нової влади, успіхи і невдачі у сфері соціально-економічної політики, виконання обіцянок, які давалися Ющенком і Тимошенко по "декучмізації", - сказав він.

До традиційних сюжетів, обговорюваних на виборах, Фесенко відносить соціально-економічну проблематику, україно-російські і зовнішньополітичні відносини (європейський вибір, ставлення до НАТО).

Найбільш важливими будуть соціальні теми - ріст цін. На цю тему, на думку Фесенка, будуть реагувати насамперед "ліві сили".

"Традиційно буде використовуватися тема мови, міжнаціональних відносин, і буде йти гра і з того, і з іншого боку на етнічних стереотипах. Мова йде про протиставлення російськомовного й україномовного населення", - сказав експерт.

"Соціальні теми будуть експлуатуватися в регіональному розрізі. Це, у першу чергу, тема охорони здоров'я, рівень зарплат у бюджетних галузях, у деяких регіонах буде актуальна тема безробіття, і в окремих регіонах будуть досить значимі теми охорони навколишнього середовища і розвитку інфраструктури", - вважає він.

На думку політолога, ліві партії будуть акцентувати увагу на принципах соціальної справедливості, державного патерналізму, і на ідеях союзу з Росією - це стосується в першу чергу КПУ і ПСПУ.

"Партії, які так чи інакше були пов'язані з Майданом, будуть використовувати революційну риторику", - сказав Фесенко. У більшій мірі, на думку політолога, це буде характерно для БЮТ.

"Саме вони спробують монополізувати своє право на репрезентацію Майдану, у першу чергу - критикуючи своїх колишніх союзників за те, що вони відступили від цих ідеалів", - сказав він.

Водночас, ті політичні сили, що у 2004 році були "на протилежному боці барикад", за словами Фесенка, будуть використовувати, "з одного боку, риторику консервативну, а з іншого боку - контрреволюційну: критика помаранчевої революції і нової влади".

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:39
Держдеп: США не можуть відбивати атаки в небі над Україною, щоб не втягуватися в протистояння з Росією
00:14
ПСЖ в більшості розгромив "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
00:09
футбол"Боруссія" в шаленому матчі здолала "Атлетико" на шляху в півфінал Ліги чемпіонів
23:45
Президентка Грузії терміново звернулась до Макрона та Мішеля через закон про "іноагентів"
23:43
З Донеччини евакуювали ще 49 мешканців на Рівненщину та Львівщину
23:24
Держдеп: Блінкен обговорить китайську військову допомогу Росії на зустрічі G7
23:05
Армія РФ обстріляла село на Донеччині: загинула жінка
22:51
Новини економіки 16 квітня: питання онлайн-казино розглянуть на РНБО, суд скасував арешт 20% акцій Lifecell
22:35
відеоНа протестах у Тбілісі правоохоронці почали затримання й застосували сльозогінний газ
22:14
Білий дім готовий розглянути законопроєкти про фінансування, зокрема для України
Усі новини...