Литвин розповів, як здійснити мрію Ющенка

П'ятниця, 28 жовтня 2005, 20:18

У понеділок, як очікується, відбудеться нарада за участю президента Віктора Ющенка, членів уряду і керівників фракцій парламенту по обговоренню переліку законопроектів, необхідних для вступу України до СОТ.

Про це в інтерв'ю журналістам у п'ятницю повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин, відзначивши, що вніс таку пропозицію на засіданні РНБО, що проходило в п'ятницю.

За його словами, необхідно визначитися з тим, який перелік законопроектів необхідно розглянути парламенту.

Спікер відзначив, що з цього переліку необхідно виділити ті законопроекти, що не викликають заперечень у депутатів і запропонувати розглянути їх парламенту.

Після цього необхідно перейти до тих законопроектів, що викликають заперечення, знайти компромісний варіант і ухвалити відповідні рішення.

Литвин підкреслив, що стосовно законопроектів, які не сприймаються з боку парламенту, потрібно проводити консультації для пошуку спільного рішення.

"Нам потрібно виходити з того мінімального рівня, мінімальної кількості законопроектів, які повинна розглянути Верховна Рада", - сказав він.

"Я хочу сказати, що питання вступу до СОТ, не лежить у площині винятково і переважно Верховної Ради України", - підкреслив спікер, додавши, що є й інші пропозиції з цього питання, які повинні вирішуватися на рівні виконавчої влади.

Відповідаючи на питання про заяву Ющенка про залежність питання вступу України до СОТ від ухвалення парламентом необхідних законопроектів, Литвин підкреслив, що на засіданні Радбезу бесіда була більш ґрунтовною і виходила за рамки законодавчих рішень, які повинна ухвалити Верховна Рада.

"Мова йшла в цілому про підходи і позиції щодо того, що потрібно робити для того, щоб витримати той план, який визначила Україна в особі глави держави", - сказав він.

За словами спікера, на засіданні РНБО він виклав свою позицію по цьому питанню. На питання, чи є альтернатива вступу до СОТ, відповідь однозначна - ні, підкреслив він.

Говорячи про проблему умов, на яких Україна повинна вступати в цю організацію, Литвин сказав:

"Те, що ми визначили тимчасові рамки вступу до СОТ, а не говорили про план нашої роботи, привело до того, що з нами сьогодні в багатьох випадках розмовляють надзвичайно жорстко, розуміючи, що ми обмежені тимчасовими рамками. Розмовляють мовою ультиматумів".

Спікер також підкреслив, що, на його думку, сьогодні Україна йде далі щодо тих обов'язкових, секторальних поступок, які від неї вимагають. За його словами, ця думка підтвердилася і з боку Міністерства економіки.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування