У Ющенка буде своя людина в СБУ, а Єхануров забезпечить спецзв’язок

Четвер, 10 листопада 2005, 12:02

Президент Віктор Ющенко має намір призначити уповноваженого представника президента з питань контролю над діяльністю Служби безпеки України.

Про це сказано в указі президента від 7 листопада, повідомляють Українські новини.

Ющенко доручив голові секретаріату внести пропозиції з такого призначення.

Уповноважений представник повинен буде контролювати дотримання прав громадян і законодавства в оперативно-розшуковій діяльності органів і підрозділів СБУ.

Також він повинен контролювати конституційність і законність виданих СБУ нормативно-правових актів, які регулюють державні організації й проведення оперативно-розшукових заходів.

Ющенко також доручив Кабміну створити Службу спеціального зв'язку й захисту інформації.

Такий орган буде створено як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Його основними завданнями Ющенко визначив проведення політики в сфері захисту державних інформаційних ресурсів у мережах передачі даних, забезпечення роботи урядового зв'язку, Національної системи конфіденційного зв'язку, криптографічного й технічного захисту інформації.

Ющенко доручив СБУ й Міністерству транспорту й зв'язку до 1 січня 2006 року розробити й затвердити технічні вимоги до засобів зняття інформації з каналів зв'язку на телекомунікаційних мережах, необхідних для здійснення оперативно-розшукових заходів.

СБУ й МВС повинні активніше запобігати придбанню або використанню технічних спецзасобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших способів незаконного одержання інформації тими, у кого немає права на проведення оперативно-розшукової діяльності.

МВС, Адміністрація державної прикордонної служби, Державна податкова адміністрація, Державний департамент виконання покарань повинні протягом 3 місяців узагальнити інформацію про наявність засобів для проведення оперативно-технічних заходів при контррозвідувальній й оперативно-розшуковій роботі.

Вони повинні вжити заходів для передачі такого обладнання СБУ.

Президент також доручив забезпечити дотримання конституційних прав при застосуванні негласного проникнення в житло, знятті інформації з каналів зв'язку, контролі за перепискою, телефонними розмовами, телеграфною та іншою кореспонденцією, застосуванні інших техзасобів одержання інформації.

Ющенко доручив також Кабміну при узгодженні з Верховним судом і Генпрокуратурою затвердити єдину інструкцію про порядок одержання підрозділами, які ведуть оперативно-розшукову роботу, дозволів на проведення таких заходів і використання отриманих матеріалів.

Кабмін також повинен подати у Верховну Раду законопроект, який би гарантував дотримання конституційних прав громадян при проведенні оперативно-розшукової роботи.

Такий указ президент підписав для забезпечення прав на недоторканність житла, таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, невтручання в особисте життя при проведенні оперативно-розшукових заходів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...