Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський політтехнолог Януковича знає, що Азербайджан – не Україна

Четвер, 10 листопада 2005, 15:59

Президент Фонду ефективної політики Глєб Павловський вважає, що в Азербайджані готували український сценарій виборів, але президент Ільхам Алієв зумів запобігти його реалізації.

"Ясно, що українська модель забуксувала, вона вже не працює, і для Казахстану в такій точно формі вона вже спрацювати не може, хоча до Казахстану її теж готують і готують дуже інтенсивно", - сказав Павловський у четвер "Інтерфакс-Україна".

Він провів кілька паралелей між Азербайджаном і Україною, зокрема, звернувши увагу на те, що "і там, і там існує схід, який швидко розвивається, і захід, який відстає; і там, і там були групи, не вдоволені розподілом доходів; і там, і там була ситуація зі столичним мером".

"Але в Україні під тиском зростаючої і на той час цілком сформованої опозиції мер Києва перейшов на її сторону, а в Азербайджані дії президента Ільхама Алієва, в принципі, розсікли цю потенційно дуже небезпечну для нього коаліцію (мера Баку й опозиції)", - відзначив Павловський.

При цьому, на його думку, "опозиція в Азербайджані не була опозицією як такою, а була надводною частиною підводного союзу низки економічних територіальних кланів".

"Як тільки вона перестала цим бути, їй ні з чим стало йти на вибори. Але вона не вискочила зі свого первісного сценарію, і ще до початку всього постійно говорила, що порушення такі повальні, що результати виборів уже не мають значення і що вона перемогла", - сказав Павловський.

"Вона не готувалася до виборів як таких, а готувалася до перевороту, тому вона їх і програла, одержавши такі жалюгідні результати. У цьому причина її краху", - вважає політолог.

Крім того, на його думку, "помаранчевий сценарій" не відбувся не лише завдяки точній політиці Алієва, але й завдяки американській тверезій оцінці реальності".

"У Сполучених Штатів, які корегують зараз свою кавказьку політику, особливо в зонах проходження трубопроводів - а трубопровід Баку-Джейхан дуже важливий геополітичний проект США, - не було впевненості, що вони зможуть утимати ситуацію у випадку перевороту", - пояснив Павловський.

"США ніколи не грають просто на дестабілізацію - вони грають на дестабілізацію тільки тоді, коли вважають, що в суспільстві і в апараті влади дозріла тіньова коаліція. Але оскільки Алієв розгромив цю коаліцію і залишився єдиним гарантом безпеки трубопроводу, то американці де-факто зняли підтримку "помаранчевих" у Баку", - додав він.

Разом з тим, він відзначив, що "незадоволені клани нікуди не ділися".

"Тому тепер перед Алієвим стоять нові завдання - більшою мірою включити незадоволені клани в політику й у розподіл доходів від економічного пирога", - сказав Павловський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування