Ющенко заборонив дружинам міністрів займатися бізнесом

Четвер, 10 листопада 2005, 20:06

Президент Віктор Ющенко обіцяє проведення заходів для боротьби з корупцією та тіньовою економікою.

Під час прямого ефіру на чотирьох телеканалах Ющенко доручив Кабінету міністрів підготувати проекти відповідних указів.

За словами Ющенка, ці проект законів стосуються визначення в системі органів виконавчої влади посад, які є політичними, та спрощеної процедури звільнення осіб, які обіймають такі посади.

Як відзначив президент, це робиться для того, щоб не відбувалося "те, що відбувається зараз, коли люди, перебуваючи на політичних посадах, можуть місяцями ухилятися від відповідальності".

Згідно з дорученням Ющенка, має бути розширено поняття корупції до кола корупційних діянь, а також переліку корупційних діянь та інших правопорушень.

Президент також дає доручення розробити механізм відділення влади від бізнесу.

"Унеможливлення управління особами, які обіймають політичні посади, а також членами їх сімей належними їм активами та встановлення порядку передачі цих активів в управління спеціалізованим незалежним юридичним особам", - сказав Ющенко.

Президент також ініціює запровадження прозорої системи звітування держслужбовців не лише про свої доходи, але й про видатки.

"Посилення вимог до удосконалення процедури декларування доходів, майна держслужбовців... Запровадження обов’язкового декларування видатків", - сказав він.

Контроль за достовірністю відомостей про доходи та видатки, за словами Ющенка, покладається на органи державної податкової служби, а також передбачається визначити механізм оцінки відповідних доходів і видатків, зазначених у деклараціях держслужбовців.

Президент доручає розробити більш жорсткі заходи боротьби з "телефонним правом".

"Запровадження кримінальної відповідальності за втручання у діяльність органів дізнання та досудового слідства – телефонне право, яке сьогодні міняє дві третини суті слідчого процесу", - сказав він.

Ющенко також ініціює й проведення в Україні економічної амністії юридичних та фізичних осіб, передбачивши механізм здійснення такої амністії стосовно податкової та інших економічних правопорушень некримінального характеру, включаючи одноразове декларування всього майна.

Ющенко пропонує запровадити "механізм вирішення проблеми стабільності та незворотності результатів приватизації державного майна за період з 1994 по 2004 роки".

"Такий крок аналогічний зробила Італія у 200-2001 році. Економічна амністія принесла цій країні 30 мільярдів додаткових коштів", - зазначив Ющенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування