Луценко звинувачує росіян, що вони приховують наших бандитів

П'ятниця, 11 листопада 2005, 09:24

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко звинуватив Росію у тому, що вона не виконує взятих на себе міждержавних та міжнародних зобов'язань щодо затримання і видачі осіб, які розшукуються Інтерполом.

Про це він заявив на прес-конференції у Харкові, відповідаючи на запитання про стан справ із затриманням і передачею українських посадовців, які перебувають у міжнародному розшуку.

Міністр вказав про наявність “особливих” проблем “щодо втікачів, які знаходяться на території Російської Федерації”.

“Російська Федерація демонстративно відмовляється займатися екстрадицією осіб, на яких виставлена червона картка Інтерполу”, - заявив Луценко, наголосивши, що “такі важкі звинувачення” він робить цілком обґрунтовано.

За словами міністра, він “шість місяців робив усе, аби налагодити нормальні відносини зі своїми колегами в МВС Росії”, пояснюючи, що “при будь-яких політичних охолодженнях або потепліннях між нашими країнами не можна це переносити на діяльність правоохоронних органів”.

Зі свого боку, зауважив Луценко, Україна повністю виконує свої зобов'язання у цій сфері:

“Цього року МВС України екстрадувало до Росії більше 140 розшукуваних ними злочинців. Навзамін отримали 40 з лишком наших", - сказав він.

Факти, коли російські правоохоронці не затримують, протидіють або відпускають “бандитів, які тікають у Росію”, як це було, зокрема, з колишніми керівником Державним управлінням справами Ігорем Бакаєм, помічником голови Закарпатської облдержадміністрації Володимиром Дідиком та мером Одеси Русланом Боделаном, Луценко назвав “прямою відповіддю МВС Росії" до нього.

Луценко висловив здивування тим, що в міждержавній базі розшуку осіб країн СНД “немає цих прізвищ”.

“В наших комп'ютерах є, а у вірменських, грузинських білоруських, російських – немає, бо цю базу даних веде Москва згідно з міждержавними угодами”, - сказав він.

“Коли ми це дізналися, я підписав лист протесту до міністра внутрішніх справ Росії", - додав Луценко.

"При всій повазі до цієї країни, до російської міліції – я жалкую, що я мушу це казати в день російської міліції сьогодні, але це факт, - це означає невиконання міждержавних і міжнародних угод, які взяла на себе Російська Федерація і МВС Росії”, - зазначив він.

Луценко повідомив, що з цього приводу 10 днів тому він був у Франції, у штаб-квартирі Інтерполу, говорив про це з їхнім керівником.

"Він ще раз підтвердив рішучість витримувати режим затримання і екстрадиції всіх, на кого є червона картка Інтерполу”, - сказав міністр.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування