Британці зняли фільм про те, як росіяни труїли Ющенка

П'ятниця, 11 листопада 2005, 09:34

Британці зняли документальний фільм про отруєння українського президента Віктора Ющенка "Ющенко: недосконале вбивство".

"Творці фільму на підставі свідчень багатьох осіб – лікарів, агентів контррозвідок, журналістів, а також на основі архівних документів – дійшли до свого власного висновку: вони вважають, що головна версія спроби отруїти Віктора Ющенка – російська", - повідомляє у п'ятницю радіо "Свобода".

За словами радіо, "прем’єра цього фільму відбулася днями на чеському Громадському телебаченні". Хронометраж фільму - близько години.

"Ми на Чеському телебаченні припустили, що цей закордонний документ належить до дуже успішних, він був зроблений у Британії. Ми гадаємо, що на екранах Громадського телебачення такі фільми повинні мати своє місце, особливо в контексті першої річниці Помаранчевої революції", - заявив речник Чеського Громадського телебачення Мартін Крафл.

Про історію хвороби президента у фільмі розповідає тодішній керівник його охорони Євген Червоненко. "За свідченнями фахівців, першим за ознаками встановив отруту англійський токсиколог Джон Генрі. Це діоксин, сказав він, а в Амстердамі доктор Броуер діагноз отруєння діоксином підтвердив", - переповідає радіо.

Також фільм побудований на історичних паралелях, про які розповідає відомий російський письменник Едвард Радзінський. Зокрема, він нагадує про "найвідоміше убивство початку 19-ого століття в Росії – отруєння і убивство Распутіна".

"Автори фільму звертаються до подій кінця 20 століття, зокрема, загадкової хвороби відомої російської журналістки Анни Політковської та загибелі журналіста Юрія Щекочіхіна. Діагноз в обох – отрута. Про це у фільмі говорить колишній генерал КҐБ Олег Калугін", - продовжує радіо "Свобода".

За словами Калугіна, "починаючи від більшовицького перевороту 1917 року і встановлення влади Леніна, робота в Кремлівських лабораторіях над найновішими технологіями отруєння не припинялась ніколи, вона триває й нині".

"Автори фільму стверджують, що Ющенко - остання відома жертва отрути. На їхню думку, опоненти в боротьбі не вибирають засобів, отрута популярна і нині, мова лише про успішні чи неуспішні операції. У випадку Ющенка - це недосконале убивство", - додає "Свобода".

Як повідомлялося раніше, 10 листопада Ющенко надав зразки своєї крові для експертного дослідження. Це потрібно для судово-медичної експертизи, що призначена у кримінальній справі за фактом замаху на його життя. За словами речниці президента Ірини Геращенко, аналіз робитимуть провідні фахівці трьох країн Європи.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News