Єхануров буде виводити зони з кризи

Понеділок, 14 листопада 2005, 11:07

Кабінет міністрів найближчим часом ухвалить рішення, спрямоване на вихід із кризової ситуації, викликаної закриттям вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку, заявив прем'єр Юрій Єхануров.

"Двоє діб залишилося для рішення цього питання. Доповідь міністра економіки є, однак ми хочемо все-таки обкатати його (доповідь) на засіданні уряду", - сказав Єхануров в інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві в кулуарах конференції "Україна: бізнес і економічні пріоритети".

"Ми запропонуємо механізми виходу з цієї кризи, і це будуть зрозумілі й однакові для всіх правила гри. Ці питання зараз розглядаються на рівні робочої групи, що створена за дорученням президента. Я сподіваюся, що вже на початку наступного тижня буде оголошена політика уряду з цього приводу", - сказав український прем'єр, виступаючи на конференції.

Він також відзначив, що не вважає правильним рішення про поновлення пільг зі ввозу в Україну продуктів харчування, зокрема, м'яса.

"Ми хочемо стимулювати процеси, що пов'язані з договорами, що стосуються устаткування або комплектуючих для тих підприємств, що знаходяться у вільних економічних зонах", - сказав Єхануров.

Як повідомлялося, пільги для ВЕЗ і ТПР, що займали близько 10% території країни, були ліквідовані законом, ухваленим наприкінці березня 2005 року. Президент Віктор Ющенко назвав помилкою одномоментну ліквідацію всіх пільг без уведення механізмів компенсації.

12 листопада президент Віктор Ющенко заявив, що в понеділок будуть запропоновані конкретні механізми відновлення спеціальних економічних зон.

"Сьогодні ми говоримо про відновлення, реанімацію цих проектів, і в понеділок буде запропоновано вже конкретним учасникам вільних економічних зон і зон пріоритетного розвитку конкретні механізми для того, щоб їх зафіксувати в цьому полі діяльності України", - сказав Ющенко.

На засіданні уряду в липні з питань ВЕЗ і ТПР обговорювався варіант надання сумлінним інвесторам у ВЕЗ і ТПР замість скасованих наприкінці березня пільг компенсаційних заходів.

Наприкінці жовтня секретар Ради нацбезпеки Анатолій Кінах повідомив, що фінансово-економічний блок уряду розробить пропозиції з відшкодування сумлінним інвесторам збитків, яких вони зазнали в результаті скасування пільг у ВЕЗ і ТПР.

12 листопада президент заявив, що через кілька днів будуть запропоновані конкретні механізми відновлення ВЕЗ.

За даними Мінекономіки, в Україні було створено 11 ВЕЗ і в 9 регіонах запроваджений спеціальний режим інвестиційної діяльності.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування