Полковник СБУ, який "наїхав" на Дріжчаного, "дахував" Прища?

Вівторок, 15 листопада 2005, 12:35

Полковник СБУ Валентин Крижанівський, який звинувачував голову СБУ Ігоря Дріжчаного в причетності до злочинних дій, займався "дахуванням" угруповання кримінального авторитету Прища.

Про це у вівторок пише газета "Факты", відзначаючи, що Крижанівський "досяг високого положення" в організованому злочинному угрупованні Прища.

Як розповіли "Фактам" джерела в СБУ, у дев'яностих роках Крижанівський працював у Головному розвідуправлінні Міноборони України.

Під час служби Крижанівський "впровадився" в організоване злочинне угруповання Прища.

"Своєму начальству він підносив це як "роботу під прикриттям" для отримання цінної інформації, але, за деякими даними, Прищ прекрасно знав, хто такий Крижанівський, і навіть призначив його керівником своєї служби безпеки", - пише газета.

У 1997 році ГУР очолив Ігор Смєшко. За словами журналістів, "довідавшись про те, що військовий розвідник фактично "дахує" угруповання Прища", він звільнив Крижанівського, після чого майже сім років "в органах" той не числився.

Однак, як відзначає газета, у квітні 2004 року Крижанівський "почав влаштовуватися в СБУ - за рекомендацією дуже впливових осіб".

У червні того ж року Крижанівський обійняв посаду помічника начальника Головного управління з боротьби з корупцією й оргзлочинністю.

Під його контролем знаходилася реалізація конфіскату, що проводилася через фірму "Світязь". Але 4 жовтня його було відсторонено від посади і переведено у резерв, "поки працівники внутрішньої безпеки з'ясовували, як гроші від реалізації конфіскату ішли повз державу".

"Також, за деякими даними, оперативники з головкому "К" дуже злі на Крижанівського за те, що він "злив" розшукуваним ними кілерам важливу інформацію, і ті змогли втекти від правосуддя", - йдеться у статті.

Журналісти також припускають, що Крижанівський причетний і до афери з акціями Троєщинського ринку, які належали вбитому кілером Валерію Прищику, засновнику цього ринку.

За даними газети, полковник "був дружнім" з колишньою дружиною Прищика Вікторією, а також її другим чоловіком (і своїм сусідом) Максимом Стрижаковим, сином високопоставленого міліціонера, звільненим із МВС за компрометуючими обставинами.

Крім того, як відзначають "Факти", Крижанівський підозрюється у вимаганні 100 тисяч доларів у власника фірми "Фрам" Олександра Кириленка.

Як розповів Кириленко, проти нього навіть була порушена кримінальна справа за декількома економічними статтями, його затримали співробітники СБУ і кілька днів протримали під вартою.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування