Ющенко хоче дружити з Путіним і допоможе Лукашенку

Середа, 16 листопада 2005, 09:46

Президент Віктор Ющенко відкидає заяви про те, що його політичний курс спрямований проти Росії.

"Коли кажуть, що мій курс проти Росії - це велика дурість. Мій курс, який я пропоную нації, - це курс, спрямований на реалізацію стратегічних інтересів України як у Європі, так і на Сході", - заявив він в Інституті міжнародних відносин у Парижі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Президент підкреслив, що в українському парламенті за євроінтеграцію України проголосували 360 депутатів, оскільки в Європі знаходиться великий ринок, у якому зацікавлена країна. Водночас на сході знаходиться стратегічний партнер України - Росія, сказав Ющенко.

Він зазначив, що сьогодні Україна має "дуже інтенсифікований діалог з Росією і її президентом Володимиром Путіним", а за останні 5-6 місяців у ході низки зустрічей двох президентів було піднято статус україно-російських відносин.

Ющенко також підкреслив, що протягом останніх восьми місяців спостерігається активізація українсько-французьких відносин, свідченням чого є кількість контактів між країнами і підготовлених ними документів.

"Ми значно підняли статус наших двосторонніх відносин", – констатував Ющенко, нагадавши про підписаний між Україною і Францією План дій, розрахований на три роки.

Ющенко висловив переконання, що ЄС буде розширюватися, і зрештою кордони Європи стануть кордонами Євросоюзу. "Я буду щасливий, якщо цей проект реалізує моє покоління політиків", – сказав він, повідомляє прес-служба президента.

"Україна прагне відігравати роль регіонального лідера", – сказав Ющенко, відзначивши, що йдеться зокрема про врегулювання таких конфліктів, як придністровський, для вирішення якого наша країна запропонувала свій план дій.

Крім цього, президент запросив французьких бізнесменів приїхати в Україну, ознайомитися з її економічними можливостями і переконатися, що Україна "має самий модерний ринок у Європі".

Він запропонував французьким бізнесменам ознайомитися, зокрема, із сільським господарством, із літако- і ракетобудуванням, із судо- і машинобудуванням, а також вугільною й енергетичною сферою, в яких вони можуть бути зацікавлені співпрацювати з Україною.

Крім того, Ющенко виступає проти міжнародної ізоляції Білорусі і підкреслює, що Україна готова підтримувати цю державу в розвитку демократії.

"Моя впевненість така, що не потрібно залишати Білорусь в ізоляції, потрібно мати контакти, потрібно зробити послугу Білорусі на шляху до демократії", – заявив Ющенко, висловивши переконання, що Європа, залишивши Білорусь сам на сам з її проблемами, зробить цій країні "погану послугу".

Президент нагадав, що, знаходячись в опозиції до попередньої української влади, він так само виступав проти політики ізоляції для України.

Ющенко підкреслив, що в переговорах із президентом Білорусі Олександром Лукашенком він неодноразово говорив про те, що Україна "готова виконувати функції сторони, яка б у цих демократичних устремліннях була б відверто активним партнером".

"Я хочу бачити Білорусь демократичною, процвітаючою країною, і для цього як президент сусідньої країни зроблю все, щоб їй у цьому допомогти", – сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування