Міністр економіки підозрює, що Ющенка знову чекає розчарування

Середа, 16 листопада 2005, 11:07

Міністр економіки Арсен Яценюк допускає, що Україна може не вступити у Світову організацію торгівлі до 2006 року, як це раніше планувалося.

Про це Яценюк сказав журналістам.

Він зазначив, що зараз проходить складний переговорний процес зі вступу України до СОТ.

Він пояснив його складність тим, що Україна відстоює внутрішні національні економічні інтереси.

"Переговорний процес складний тим, що ми відстоюємо внутрішні національні економічні інтереси. З урахуванням цього строки вступу до СОТ будуть відповідним чином коригуватися. Якщо підпишемо до кінця поточного року (двосторонні угоди із країнами-членами СОТ) на тих умовах, на яких ми пропонуємо - значить вступимо (до СОТ), якщо не підпишемо - ну що ж", - сказав Яценюк.

Він відмовився оцінити ймовірність вступу України до СОТ до 2006 року, пожартувавши, що в нього погано з арифметикою.

Україна розраховує вступити до СОТ в грудні 2005 року.

Яценюк також повідомив, що Кабінет міністрів має намір відстрочити на 180 днів сплату ввізного мита й податку на додану вартість при ввозі товарів і обладнання на територію вільних економічних зон.

Яценюк висловив надію, що Кабмін на засіданні в середу прийме цю постанову для того, щоб урегулювати ситуацію у ВЕЗ після скасування пільгового оподаткування.

Він уточнив, що постанова дозволяє видачу авальованих векселів з ПДВ і ввізного мита на строк 180 днів при ввозі товарів й обладнання в ВЕЗ.

Яценюк додав, що відповідний проект постанови погоджено з інвесторами, що працюють у ВЕЗ.

Міністр назвав таке рішення першим кроком уряду із врегулювання ситуації у ВЕЗ.

Він підкреслив, що не може бути мови про повне повернення пільг для ВЕЗ.

"Ми не хочемо давати обіцянки, які не будуть виконані. Говорити сьогодні про повне повернення пільг явно безпідставно", - сказав Яценюк.

16 листопада Кабмін заявив про намір підписати меморандум з інвесторами, які працювали у вільних економічних зонах, щодо вирішення проблем ліквідації ВЕЗ.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування