Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатам побудували шибеницю, а з Ющенка зробили ката

Четвер, 17 листопада 2005, 11:45

Будівлю Верховної Ради у четвер пікетують представники Незалежної медіа-профспілки України з вимогою накласти мораторій на перевірку діяльності ЗМІ під час виборів.

Як передає кореспондент "Української правди", понад 50 учасників акції побудували макет шибениці, на якій збиралися повісити ляльку, яка символізує "пресу ручної роботи".

Ляльку вішали три людини у червоних костюмах катів з табличками "парламент", "президент", "ЦВК".

Інші журналісти тримають в руках гасла "Не душіть!", "Ні – новій цензурі!", "Право знати, право обирати". Усі учасники акції надягли на шиї зашморги з мотузки.

Поряд з мітингувальниками стоять близько двадцяти міліціонерів.

До акції постійно приєднуються парламентські кореспонденти різних ЗМІ.

Водночас близько дванадцятої депутати ухвалили постанову, якою запропонували Кабміну встановити мораторій на перевірку ЗМІ під час виборів, а також зміни до низки законів, які регулюють діяльність ЗМІ.

На цей час акція продовжується. Як пояснив голова профспілки Сергій Гузь, повідомлення про те, що закон ухвалено, до них надійшло о 12:15, але "проблеми це не знімає".

За його словами, "закон Правденка", ухвалений у четвер, є кращим за попередні версії закону, але в ньому також є багато суперечливих моментів.

Зокрема у ст. 9, що стосується поширення неправдивої та наклепницької інформації про партії і блоки, слово "неправдива" лише замінене на слово "недостовірна" інформація.

"Але ми чудово знаємо, як трактують слово "недостовірна" депутати. Недостовірною ними може вважатися будь-яка негативна інформація щодо їхньої партії або блоку", - сказав Гузь.

За його словами, суперечливою є також стаття про призупинення діяльності ЗМІ на 4 місяці у разі порушень законодавства.

"Але ми знаємо, що значить призупинити ліцензію на 4 місяці. Наприклад, для друкованих ЗМІ – це практично поховати газету, адже за 4 місяці газета втратить читачів, рекламодавців і просто перестане існувати", - сказав Гузь.

Тому, за його словами, акція триватиме й надалі до врахування повного переліку вимог журналістів.

Водночас заступник голови комітету з питань свободи слова Володимир Яворівський зазначив, що поважає право журналістів на відстоювання своєї позиції, але не бачить об’єктивних причин для цього.

"Давайте порівняємо цей законопроект з тим законом, який ми мали. Попередній закон дуже драконівський і жорсткий. Сьогодні фактично відкриті двері", - сказав він.

Яворівський нагадав про діяльність ЗМІ під час минулорічної президентської кампанії. "Ось стоїть перед вами людина, яка чого тільки не вислухала. Я був і агент КДБ, і розкрадач державних грошей, і це все друкувалося в газетах. І допускати це знову не можна", - сказав він.

Щодо ухвалення окремої постанови для Кабміну, Яворівський зазначив, що вона є обов’язковою для виконання урядом, "хоча вона має віртуальний характер".

"Це рекомендаційний захід, але Кабмін її виконає", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування