МВФ установив Україні поганий "діагноз"

П'ятниця, 18 листопада 2005, 09:35

Міжнародний валютний фонд констатував серйозні погіршення в економіці України.

Про це говориться в опублікованій днями доповіді Ради директорів МВФ, що підготували за підсумками щорічних консультацій з Україною, повідомляє Ліга.

На думку МВФ, "в економічних лихах винна не тільки "помаранчева" влада, але і зовнішня кон'юнктура".

"Період з кінця 2004 року був складним для України, оскільки політична нестабільність і зміни в державній політиці вплинули на бізнес-клімат і залучення інвестицій", - говориться в доповіді.

"Разом із зовнішніми умовами, що погіршилися – що в основному стосуються зовнішньої торгівлі - і уповільненням структурних реформ, ці фактори призвели до серйозного ослаблення економіки країни в 2005 році", - зазначають у МВФ.

Зокрема, "економічний ріст серйозно сповільнився, інфляція виросла, а позитивне сальдо платіжного балансу скоротилося вдвічі", - пояснює Рада директорів.

Про причини надмірного збільшення грошової маси, що знаходиться в обігу, і її знецінювання, директори фонду зазначають: "Багато в чому інфляція була сконцентрована в сфері продуктів харчування, відображаючи зростаючий споживчий попит через підвищення зарплат і пенсій".

При цьому МВФ вітає "сигнали до стабілізації макроекономічної ситуації в останні місяці", називаючи макроекономічні перспективи України в середньостроковому періоді "дуже сприятливими" за умови проведення "правильної політики".

Щодо соціальних питань, то МВФ рекомендує ліквідувати привілейовані пенсійні ставки і підвищити пенсійний вік.

При цьому офіційні цифри по ринку праці, зарплатам і зайнятості, на думку МВФ, усе ще недостатньо відбивають реальну картину.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування