Ющенко пообіцяв Назарбаєву рік

П'ятниця, 18 листопада 2005, 16:55

Україна й Казахстан погодили план дій двосторонніх відносин на 2005-2006 роки.

Цей документ підписали в Києві президент Віктор Ющенко й президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, повідомляють Українські новини.

План передбачає вивчення перспектив спільної участі в проектах зі створення євразійського нафтотранспортного коридору, а саме залучення Казахстану до використання нафтопроводу "Одеса-Броди", інтеграцію нафтопроводів "Дружба" й "Адрія", а також поставок в Україну казахських енергоносіїв і їх транзиту через Україну в країни Європи.

Крім того, план передбачає завдання для уряду реалізувати проект будівництва нафтопроводу, який би об'єднав Придніпровські магістральні нафтопроводи з терміналом "Південний".

План передбачає початок створення спільних підприємство з виробництва сільськогосподарського обладнання й техніки, і запчастин до них.

План також передбачає активізацію співробітництва в космічній сфері через спільні проекти на казахстанському космодромі Байконур і підготовку в українських ВНЗ фахівців для ракетно-космічної галузі Казахстану.

Ющенко назвав переговори простими й продуктивними, а відносини двох країн безхмарними. За його словами, 5 погоджених у плані напрямків співробітництва становлять найперспективнішу частину двосторонніх відносин.

Він подякував Казахстану за підтримання української діаспори в цій країні. Він також нагадав, що в 2006 році Україна проведе Рік Казахстану.

"Це буде рік політики успіхів, політики малих успіхів, політики великих успіхів, рік реалізації конкретних проектів", - сказав Ющенко.

Відповідаючи на запитання про те, чи обговорювали президенти ситуацію в Казахстані напередодні виборів президента й можливість акцій протесту проти їх фальсифікації, Назарбаєв запевнив, що Казахстан докладе всіх зусиль для демократичності виборів.

"Ми домовилися з Віктором Андрійовичем, ми будемо уважно приймати пропозиції один одного. У зв'язку із цим Україна експортувала в Казахстан товарів на 700 млн. доларів, і сьогодні домовилися експортувати 7 літаків Ан. Ми експортуємо в Україну нафту, газ, товари сільського господарства. Інших пропозицій не було й не треба. Казахстан - досить демократична країна", - сказав Назарбаєв.

За підсумками його візиту, між урядами двох країн було також підписано угоду про військово-технічне співробітництво.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування