Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТИМОШЕНКО ХОЧЕ НОВУ КОНСТИТУЦІЮ

Понеділок, 21 листопада 2005, 13:06

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко вважає за необхідне після виборів 2006 року прийняти нову Конституцію, можливо, шляхом всенародного референдуму.

"Усі конституційні зміни і зміни до закону про вибори робилися шляхом лобіювання і компромісів. Одні лобіюють, а інші потім малюють якийсь некрасивий компроміс", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Тимошенко розкритикувала зміни до Конституції, що мали вступити в дію з 1 січня 2006 року, назвавши нову структуру органів влади "не парламентською моделлю, а відсутністю будь-якої системи".

"Негативи - це безконтрольність, безвідповідальність, зосередження влади в одних парламентських руках", - сказала вона, додавши, що "кілька лідерів партій будуть призначати одночасно виконавчу владу і генпрокурора, Рахункову палату, наприклад, і керівництво законодавчої влади".

"Приємним моментом" Тимошенко назвала те, що "крім обрання президента України загальнонаціональними виборами, громадяни зможуть обрати ще і прем'єр-міністра, тому що, мабуть, політична сила, що набрала більшість голосів на парламентських виборах, буде формувати виконавчу владу, парламентську більшість і всі інші напрямки".

"Разом з тим, вона відзначила обмеженість впливу прем'єр-міністра на членів коаліційного уряду.

"Це унікальна ситуація, коли невідомо, яким чином прем'єр-міністр буде керувати своїм різноманітним колективом, коли в кожного міністра буде кілька керівників. У першу чергу, це лідер партії, з іншого боку - спікер Верховної Ради. Тільки на третьому місці керівником міністра буде прем'єр-міністр, а зовсім ні на якому місці буде президент", - сказала экс-премьер.

Вона підкреслила, що після виборів основна відповідальність за ситуацію в країні ляже на плечі депутатів, які "де-факто будуть керувати країною в щоденному режимі".

При цьому Тимошенко не виключила, що створена після виборів більшість "може зібратися, потім через півроку перезібратися, через півроку ще раз перезібратися, що спричинить за собою зміни й в уряді".

У той же час, Тимошенко "абсолютно упевнена", що політреформа набере чинності 1 січня, "тому що сьогодні президент і його команда занадто слабкі, щоб так радикально змінювати хід політичних подій і скасовувати цю реформу".

"Якби президент зберіг єдність команди, збереглася б довіра в суспільстві на тому рівні, на якому вона була під час революції, то політичної волі і сил вистачило б для того, щоб довести, що ця реформа була не дуже законно введена", - вважає вона.

"Але сьогодні потрібно визнати, що за ці останні 10 місяців і довіра зникла, і впевненості стало значно менше в команди президента, і, найголовніше, немає інтерактивного керування політичними обставинами", - вважає Тимошенко.

У новій Конституції, на її думку, мають з'явитися розділи, яких немає в чинній, зокрема, "про опозицію як державний інститут", а також про місцеве самоврядування, роль ЗМІ.

"Хотілося б, щоб документ народився не за одну ніч і не за дві, а після дуже глибокого, реального загальнонародного обговорення", - сказала Тимошенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування