Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович на революції боявся крові і був вражений бездарністю

Понеділок, 21 листопада 2005, 15:40

Народний депутат Валерій Коновалюк вважає, що штаб Віктора Януковича під час помаранчевої революції працював дуже погано.

"Я йому дав би найнижчу оцінку", - сказав Коновалюк газеті "Сьогодні" у переддень річниці Майдану.

"Більшість з нас, тих, хто був притягнений до процесів листопада-грудня 2004 року, думають, що штаб під керівництвом Андрія Клюєва працював вкрай погано. Викликала здивування надзвичайна самовпевненість "штабних", що нічим не була обумовлена — мовляв, не потрібно нічого починати, ми і так виграли вибори", - відзначив він.

"Штаб узагалі був деморалізований і розгублений, а це передавалося і нашому активу. До "Зоряного", пам'ятаю, постійно підходили люди, вимагали — давайте організуємося, давайте щось робити, але штаб не зміг виробити хоч яку-небудь мінімальну стратегію. До того ж його коридори дуже швидко спорожніли після другого туру", - додав Коновалюк.

Серед причин "недієздатності" штабу Януковича він назвав кілька причин: "Надія на те, що Кучма введе надзвичайний стан, і на те, що Росія натисне на Захід, що допомагав "помаранчевим".

За словами Коновалюка, Янукович "був вражений" "неефективністю і бездарністю багатьох соратників".

"Але незважаючи на це, він виявив твердість і намагався її демонструвати й у своїх виступах перед своїми прихильниками", - додав депутат.

Відповідаючи на питання про пасивність прихильників, інший нардеп Віталій Хомутинник відзначив, що їм "ледь-ледь" вдалося утримати людей від зіткнень.

"До зіткнень не готові були ми, команда Януковича. З трибуни ми налаштовували людей на мирний лад. Однак до мене постійно підходили робітники й обурювалися, чому ми не діємо, чому не захищаємося, чому ми не можемо піти до будинку уряду і зняти блокаду з адміністративних будинків, чому не йдемо на Майдан, коли, зрештою, підемо бити морду "помаранчевим"?", - розповів він.

"Розумієте, це "помаранчеві" готувалися до зіткнень і революцій, а ми готувалися до виборів. Тому зовсім не підготувалися, до того ж зовсім бездарна робота штабу, що не зміг забезпечити наших прихильників їжею і житлом. Як би ми, виходячи з цього, могли протриматися в Києві, що більшою своєю частиною був за Ющенка?", - відзначив Хомутинник.

На питання, як поводився в ці дні Янукович, Хомутинник сказав, що він був "налаштований рішуче", але "боявся крові".

"Якби ми тоді зважилися стояти до кінця, то вона неминуче б пролилася. Ми не були до цього готові", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування