За останній рік учасників помаранчевої революції стало вдвічі більше?

Понеділок, 21 листопада 2005, 18:52

Більша частина українців не мають потреби у новій "помаранчевій" революції.

Таку заяву зробила заступник директора Інституту соціальної і політичної психології Любов Найдьонова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Про це свідчать результати дослідження, що інститут провів 1-10 листопада на замовлення Всеукраїнської громадської організації "Жіночий консорціум України", - зазначила Найдьонова.

Було опитано більше 2 тисяч респондентів по всій Україні, а також ще більше 13,5 тис. - у цільових регіонах (Київська, Кіровоградська, Одеська, Черкаська області та Київ). Середня похибка дослідження склала 2,6%.

Згідно даним опитування, із твердженням "Сьогодні Україні потрібний новий "Майдан" погодилося тільки 17,3%, не погодилися - 55%, вагалися з відповіддю - 27,7%.

У той же час 41,4% респондентів підтримали твердження про те, що діючий президент Віктор Ющенко "виявився ні чим не кращий" за екс-президента Леоніда Кучму, не погодилися з цим твердженням 25,3%, вагалися з відповіддю 33,3%.

Найдьонова також повідомила, що за рік, що минув після "помаранчевої" революції, кількість людей, що визнають свою участь у масових акціях наприкінці 2004 року, збільшилася майже вдвічі.

Так, про свою участь в акціях на підтримку Ющенка заявили 22,2% українців, а в акціях на підтримку Януковича - 13%, не брали участі ні в тих, ні в інших акціях - 58,8%.

Про це, за її словами, говорять попередні результати опитування проведеного інститутом 15-19 листопада, у ході якого було опитано близько 2 тис. чоловік по всій Україні.

Найдьонова пояснила цей факт "емоційним єднанням людей з цими подіями".

Не шкодують про свою участь у масових акціях того часу 64,3% тих респондентів, що були активними учасниками подій "помаранчевої" революції, шкодують - 16%, вагалися з відповіддю - 19,37%.

При цьому серед прихильників Януковича більше переконаних у правильності у своїх діях, ніж серед прихильників Ющенка (77,2% проти 58,4%).

Серед усіх респондентів із твердженням, що "помаранчева революція вселила в людей віру в те, що ситуація в країні залежить саме від них, а не від того, як домовляться у вищих органах влади" згодні 46,4%, не згодні - 26%, вагалися з відповіддю - 27%, не відповіли на запитання - 0,6% опитаних.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування