Кваснєвський дякує суду і Литвину за "революцію гідності"

Вівторок, 22 листопада 2005, 10:51

Президент Польщі Александер Кваснєвський вважає, що помаранчева революція була "великою подією в історії України і Європи".

Про це він сказав в інтерв’ю 5 каналу.

"Я відчуваю особисту сатисфакцію, що допоміг українській революції і високо оцінюю внесок в неї простих людей. Це була революція власної гідності і це був символ цих подій", - зазначив Кваснєвський.

Реклама:

Він також пригадав події річної давнини.

"Найважливіше те, що всі сторони конфлікту - і Кучма, і оголошений переможцем Янкович і реальний переможець Ющенко задекларували, що не вживатимуть сили. Кучма і Ющенко звернулись до посередників, і тоді ми з Адмкусом і Соланою, а також Гризловим і представниками ОБСЄ почали розмови. Головною метою було уникнути крові", - пригадав президент Польщі.

"Були моменти, які непокоїли дуже, і я тішуся, що в результаті відповідальності і посередників цього вдалося уникнути", - сказав Кваснєвський про можливість застосування сили.

ВІДЕО ДНЯ

Президент відзначив роль парламенту та особисто Володимира Литвина, який дозволив "конституційно вийти з кризи". Але "ключовим", на його думку, було рішення Верховного суду, який визнав вибори сфальсифікованими.

Про те як він ставиться до подій в Україні після революції Кваснєвський сказав, що "очікування за природою є великими і не завжди їх можна зробити в короткий час, але в перспективі вони є реальними"

За його словами, після революції Україна "отримала квиток в бік ЄС і НАТО, і вона там буде".

"В України є дуже великий потенціал, з цього погляду її потрібно розглядати", - сказав польський президент, пообіцявши цьому всіляко сприяти.

"Можу сказати ширше: немає гарної Європи без гарного українсько-польського співробітництва", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування