Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія готова піти на поступки Україні?

Середа, 23 листопада 2005, 10:11

Російська сторона готова піти на певні поступки Україні після підписання міжурядового протоколу на 2006 рік про умови транзиту і цін на російський газ.

Про це РБК повідомило джерело в уряді Росії.

Співрозмовник агентства нагадав, що Газпром пропонує Україні перейти на ухвалені з іншими країнами відносини в газовій сфері: Росія буде платити в грошовій формі за транзит свого газу, а Україна повинна платити за використовуваний російський газ за середньоєвропейською ціною.

Росія вважає, що перехід на європейську модель співробітництва в газовій галузі має бути здійснена з 1 січня 2006 року.

Разом з тим, відзначило джерело, російська сторона готова піти на поступки. "Росію цікавить підписання протоколу, що визначить порядок реалізації наших домовленостей з газу на 2006 рік", - підкреслив співрозмовник агентства.

У зв'язку з цим, за його словами, Росія виходить з того, що до кінця поточного року дві країни знайдуть рішення даної проблеми. "Думаю, що ситуація, коли ми ввійдемо в Новий рік, не знаючи, як рухатися далі, виключена: більше від неврегульованості ситуації постраждає Україна, ніж Росія", - сказало джерело.

Джерело нагадало, що саме нинішній президент Віктор Ющенко в 2000 році запропонував Росії переходити на монетизацію розрахунків за транзит газу і створювати україно-російський газовий консорціум. У випадку, якщо протокол не буде підписаний до кінця поточного року, Газпром і Україна будуть укладати тимчасові контракти (місячні, тижневі, добові).

У цілому, за словами джерела, "газової війни між двома країнами не буде". "Вектор убік переходу до нової моделі відносин Україною не скасовується, тільки російська сторона хоче зробити це істотно швидше", - сказав співрозмовник.

Напередодні Христенко заявив, що неврегульованість питання з формою оплати за російський газ в 2006 році створюють ризик не тільки для постачань газу українським споживачам, але і його транзиту в Європу. Він висловив упевненість, що ні російська, ні українська сторони не бажають зіштовхнутися з проблемами постачання.

Раніше 22 листопада в телефонній розмові голова уряду РФ Михайло Фрадков і прем'єр України Юрій Єхануров домовилися визначити дату своєї майбутньої зустрічі в залежності від термінів завершення узгодження питання про постачання і транзиту російського газу в 2006 році. Досягнуто домовленість активізувати переговори відповідних відомств з даного питання.

Російсько-український міжурядовий протокол має бути підписаний до кінця 2005 року. 14 листопада в Києві відбулися переговори глави Міністерства промисловості й енергетики Росії Віктора Христенка з міністром палива й енергетики Іваном Плачковим. Але результат не був досягнутий.

"Новости Украина"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування