Європейські газети відзначили розчарування на Майдані

Середа, 23 листопада 2005, 10:44

Святкування річниці помаранчевої революції стало сумішшю спогадів і обговорення драматичних подій, що привели до падіння уряду.

Про це пише газета "Independent", переклад якої наводить Иносми.ру.

На думку видання, "приглушений тон даного заходу обумовлюється важким першим роком для двох особистостей, які прийшли до влади на хвилі народного протесту: Віктора Ющенка, лідера опозиції, що став президентом, і Юлії Тимошенко, жінки, піднесеної у прем'єр-міністри, а пізніше раптово відправленої у відставку".

Автор статті відзначає, що "рік потому оптимізм народу скиснув внаслідок обвинувачень на адресу керівників помаранчевого уряду в тому, що вони не зуміли покінчити з корупцією, проти якої вели кампанію, і заарештувати ключові фігури в адміністрації скомпрометованого Леоніда Кучми".

Найбільш пагубним для Ющенка автор статті називає обвинувачення, що його адміністрація гальмує розслідування убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Глухий кут у розслідуванні справи Гонгадзе показовий для настроїв громадськості, що в країні мало що змінилося, зазначає автор.

Також газета наводить слова полковника міліції Ігоря Богадиці, який сказав: "Під час своєї виборчої кампанії Ющенко обіцяв у восьмиденний строк відновити на роботі тих офіцерів міліції, які були звільнені за відмову виконувати незаконні накази; він також обіцяв звільнити тих, хто ці накази віддавав".

"Пройшов рік, а людей, як ми, так і не поновили на роботі, і справи пішли ще гірше", - сказав він.

За словами Богадиці первісні сподівання на те, що новий уряд змусить провести чищення, випарувалися. "Сьогодні вони (корумповані чиновники) знову встали на ноги, звільняють чесних людей, глузують з нас і запитують нас, чого домоглася революція, у яку ми так вірили".

У свою чергу французька газета "Le Mond" відзначає, що незважаючи на розчарування значної частини населення, у вівторок помаранчевий колір знову тріумфував на Майдані Незалежності в Києві.

На думку газети, переклад якої наводить Инопресса.ру, незважаючи на те, що багато українців розчаровані, помаранчева революція зблизила цю колишню радянську республіку з Європою, хоча мрія Ющенка про вступ Києва в Європейський союз залишається віддаленою перспективою".

Також серед головних досягнень революції, визнаних "навіть опозицією", автор статті відзначає "свободу слова і чесну політичну конкуренцію", які "вітали й українські, і іноземні спостерігачі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування