Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія лякає Україну "газовою війною" і пришестям олігархів

Середа, 23 листопада 2005, 14:49

Дії переговорників з української сторони з питань постачань російського газу в Україну можуть спровокувати загрозу газової війни, вважає директор Інституту політичних досліджень (РФ) Сергій Марков.

Про це він сказав на міжнародній конференції "Україна: рік після "помаранчевої революції". Що було і що буде" у середу.

Марков підкреслив, що скасування візиту голови уряду Росії Михайла Фрадкова - "це важливий політичний факт". На думку політолога, основною причиною скасування візиту російського прем'єра в Україну є те, що не було підготовлене рішення з головного питання - газового.

Марков нагадав, що Росія наполягає на збільшенні ціни за газ, у той же час Україна відмовляється це робити. Політолог підкреслив, що підвищення світових цін на газ змушує Росію підвищувати ціни на газ, що постачається і в Україну, однак Україна, за його словами, "відмовляється бути партнером, союзником Росії".

За словами Маркова, представники нинішнього українського уряду відмовляються від участі у формуванні Єдиного економічного простору і виступають за зміцнення такої структури як ГУАМ, головним принципом якої є гасло: поменше Росії".

Крім того, за словами Маркова, з української сторони були визначені головні переговорники з Росією - міністр закордонних справ Борис Тарасюк, а також голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

Марков підкреслив, що логікою і Тарасюка, і Івченка є позиція про те, щоб скористатися виборчою кампанією, яка почалася в Україні, "спровокувати газову війну й обвинуватити в цьому Росію в очах українських виборців".

"Загроза газової війни, до якої підштовхують українські переговорники, вона є", - вважає він.

Говорячи про політичну ситуацію в Україні, Марков підкреслив, що "помаранчева революція" і прорив демократії в Україні - "це міф".

За його словами, після аналогічних подій у Грузії "спостерігається відмова від демократичних цінностей". На думку Маркова, це може очікувати й Україну.

У той же час політолог підкреслив, що вступ у силу конституційної реформи неминучий. При цьому в Україні буде спостерігатися формування парламентської республіки й олігархічного режиму, переконаний він. "Буде відбуватися урядова чехарда", - сказав Марков.

Крім того, на думку експерта, Україну очікує боротьба між двома геополітичними проектами - "НАТО-Польща" і "Росія-ЄЕП".

Марков також підкреслив, що в Україні буде відбуватися "серйозна робота" з політичного формування півдня і сходу країни. Крім того, Україну, за його словами, очікують "муки народження єдиної української нації".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування