Фрадкова зупинила революція або послаблення позицій

Середа, 23 листопада 2005, 19:47

Українські політичні експерти не виключають також політичних причин скасування візиту прем‘єра Росії Михайла Фрадкова в Україну, що був запланований на 23 листопада.

Про це свідчать результати експерт-опитування, проведеного Центром досліджень політичних цінностей.

Зокрема, на думку директора Європейського інституту інтеграцій та розвитку Дмитра Видріна, причини скасування візиту Фрадкова "перш за все, не економічні, а політичні, оскільки у нас зберігається бартер: політичні преференції міняються на економічні блага".

Видрін вважає, що на політичному рівні щось не погоджено. Тому, на його думку, "нам слід чекати не стільки приїзду прем'єра, скільки зустрічей Президентів України і Росії, оскільки йдеться про газ". "Газ в Росії – це більш ніж просто газ, це щось сакральне, священне. І коли мова заходить про газ, то не вистачає навіть повноважень прем'єр-міністра", вважає він.

Натомість директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський причиною скасування візиту Фрадкова вважає, насамперед, неготовність підписання будь-якої серйозної угоди з газових домовленостей.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов назвав три причини скасування візиту.

"Перша причина – ідейно-символічна, пов‘язана з тим, що, можливо, неоднозначно було б сприйнято, як в Україні з боку окремих політичних сил, так і в самій Росії, візит російського прем‘єр-міністра до Києва на наступний день після святкування річниці Помаранчевої революції", - сказав він.

Друга причина, за словами Карасьова – "це газ, газ і ще раз газ". Він нагадав, що тиждень тому глава Мінпроменерго РФ Віктор Христенко не домовився з українською стороною щодо компромісних рішень навколо споживчої ціни на російський газ в Україні, та навколо оплати транзиту газу через українську територію.

"І третя причина, яку б я не ставив основною, але й не відкидав – це послаблення позицій самого Фрадкова в російському уряді. Можливо, ситуація, пов‘язана з недавніми перестановками в уряді Путіним, теж зіграла свою роль в тому, що зараз Фрадкову не до України", зазначив Карасьов.

Разом з тим керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що Франкову "хтось підказав, що поява прем'єр-міністра Росії під час святкування вимученого свята Помаранчевої революції на тлі відсутності успіху і розколу "помаранчевої" команди виглядатиме, як якась підтримка Кремля самого акту "помаранчевої революції".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News