Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко намагається повернути собі депутатство

Четвер, 24 листопада 2005, 09:32

Вищий адміністративний суд направив на новий розгляд скаргу Лазаренка на постанову Верховної Ради про припинення його депутатських повноважень

Таке рішення в четвер ухвалила колегія суддів Вищого адміністративного суду у складі 5 суддів після розгляду касаційної скарги Лазаренка, повідомляє адвокат Лазаренка Марина Долгопола.

За її словами, цією скаргою Лазаренко просив скасувати попередні рішення Печерського райсуду Києва та Апеляційного суду, які відмовили в розгляді його скарги, поданої ще в 2002 році на незаконну постанову Верховної Ради України від 7 лютого 2002 року про припинення його депутатських повноважень.

Вищий адміністративний Суд України визнав, що Павла Лазаренка було протиправно позбавлено конституційного права на судовий захист, - зазначила Долгопола.

Раніше в четвер члени фракції Народної партії Петро Толочко, Сергій Правденко і Володимир Плютинський пропонують Верховній Раді скасувати рішення про припинення повноважень депутата Павла Лазаренка.

Ними був поданий на розгляд парламенту відповідний проект постанови, повідомляє Ліга.

Свою позицію парламентарі аргументують тим, що ні Конституція, ні Закон "Про статус народних депутатів", ні будь-який інший законодавчий акт не передбачає можливості позбавлення члена парламенту його депутатського статусу на підставі рішення суду іноземної держави.

Депутати відзначають, що обвинувальний вирок, винесений у відношенні Лазаренка Поліцейським Судом Республіки і Кантона Женева (Швейцарська Конфедерація) не може бути основою для дострокового позбавлення його мандата, тому що між Швейцарією й Україною не укладено договір про взаємне визнання судових рішень.

Крім того, парламентарі звертають увагу на той факт, що Лазаренко був визнаний винним у відмиванні грошей у той час, коли в Україні це діяння ще не вважалося злочином.

Вони також угледіли порушення в процедурі ухвалення спірного рішення. Так, депутати вказують на те, що представлення про дострокове припинення повноважень депутата має вносити Комітет Верховної Ради з питань депутатської етики.

А у випадку з Лазаренком таке представлення було подано з ініціативи депутатів Віктора Медведчука і Георгія Крючкова.

Як відомо, Верховна Рада своєю постановою від 7 лютого 2002 року достроково припинила повноваження депутата Лазаренка в зв'язку з вступом у силу обвинувального вироку, яким він був засуджений за відмивання незаконно здобутих коштів.

Пізніше Лазаренко звертався в українські суди, оскаржуючи позбавлення його депутатських повноважень.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування