Україні можуть дати по носі, і вона про це здогадується

Четвер, 24 листопада 2005, 10:03

Переговори про вступ України до СОТ починаються у четвер у Женеві.

На засідання робочої групи СОТ по Україні в середу до Швейцарії відправився міністр економіки Арсеній Яценюк, повідомляє "Дело".

За словами видання, у п'ятницю він повинен привезти в Київ ще кілька двосторонніх протоколів із країнами СОТ.

"Підписати протоколи про умови вступу нашої країни в цю організацію із найпроблемнішими – США та Австралією – він навіть і не сподівається. На думку рядових учасників переговорів, шансів вступити в цю організацію майже не залишилося", - повідомляє видання.

Сам Яценюк ухилився від прогнозування термінів вступу України до СОТ: "У СОТ вступимо, тільки питання коли".

У той же час президент Віктор Ющенко у вівторок заявив, що, за його інформацією, Україна зберігає шанс вступити в цю організацію в 2005 році на міністерській конференції в Гонконгу.

Дану заяву президент пояснив тим, що Україна вже адаптувала основну частину своїх законів, насамперед, в області тарифних ставок, а інші може пообіцяти прийняти протягом "перехідного періоду".

"Сьогодні ми і так майже на 80-90% живемо в тарифному режимі СОТ", - зазначив Ющенко.

Також напередодні свого візиту у Швейцарію Яценюк повідомив, що зараз продовжуються консультації між Кабміном і депутатами з приводу якнайшвидшого розгляду законів, що залишилися, по вступу у СОТ.

"Я думаю, що на наступному тижні ми спробуємо провести ще низку законопроектів зі вступу у СОТ", - сказав він.

"Провал у другому читанні поправок до Закону "Про банки і банківську діяльність", що дозволяють роботу в Україні філій іноземних банків, міністр пояснив "недоробкою на технічному рівні", - повідомляє видання.

За словами одного з учасників переговорів, голови парламентсько-урядової комісії з питань СОТ Сергія Касьянова, на цій зустрічі можуть бути закінчені переговори з рядом країн: "Але це не будуть ні США, ні Австралія".

"Обидві країни не змінюють своїх вимог, у США ряд питань по філіях банків і узагалі фінансовому сектору, а також стандартизації продукції. В Австралії – наша квота на імпорт цукру-сирцю й обсяги прямої підтримки АПК, де Україна відстоює 1,3 млрд. дол. у рік", - додав він.

У той же час Касьянов вважає, що "імовірність того, що ми вступимо у СОТ в 2005 році - 1 до 100". "Тепер нам потрібно це нормально сприйняти, членство ми одержимо на наступній міністерській конференції в 2007 році або трохи раніше, якщо така раптом відбудеться позапланово", - вважає депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...