Луценко пообіцяв не ставити підлеглих перед вибором

Четвер, 24 листопада 2005, 20:24

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що не допустить використання міліції проти опозиції, якщо вона організує масові акції протесту.

"Сьогодні я вчинив би так: якби будь-який кандидат у президенти сфальсифікував будь-які вибори, у тому числі парламентські, я б не допустив використання міліції проти людей, що будуть протестувати", - заявив він, відповідаючи на питання журналістів у четвер у Києві.

"Задача міліції - не розганяти мітинги, а забезпечувати порядок на вулицях", - підкреслив міністр, відзначивши, що міліція буде забезпечувати порядок як під час акцій прихильників діючої влади, так і під час акцій опозиції, зокрема Прогресивної соціалістичної партії і Партії Регіонів.

"Я зроблю все, щоб під час цих виборів міліція не стояла перед вибором: діяти за наказом або за законом", - сказав Луценко.

Відповідаючи на питання журналістів, він висловив упевненість, що міліція змінилася з часів помаранчевої революції.

"Сьогодні я практично упевнений на 100%, що (у подібній ситуації) ніхто не використає зброю, мало того, що жоден політик, жоден керівник не набереться сміливості дати подібний наказ", - сказав міністр.

У той же час він відзначив, що "це проблема не тільки морального виховання, але ще і створення системи безпеки", яка на законодавчому рівні сьогодні відсутня.

"Очевидно, це питання до Верховної Ради, до законів, до визначених організаційних документів, що повинні забезпечити безпеку людей при будь-яких міністрах, при будь-яких командуючих", - заявив Луценко.

За його словами, організація системи безпеки всередині країни має включати ліквідацію назви "Внутрішні війська", тому що "у країні не може бути військ для внутрішнього використання. Він повідомив, що МВС уже подало в Раду національної безпеки й оборони відповідний законопроект.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування