Медведчук з'ясував, чому Кучма не дав у морду революції

Четвер, 24 листопада 2005, 22:10

Екс-голова адміністрації президента Віктор Медведчук заявляє, що Леонід Кучма не міг застосувати силу під час помаранчевої революції.

"Кучма не вагався в питанні, застосовувати силу чи не застосовувати", - заявив Медведчук в інтерв’ю 5 каналу.

"Він по складу характеру і особистості не здатний на застосування сили. Це абсолютно нормально. Така обставина характеризує особистість президента. Якщо б сила була застосована – заради чого? Заради влади? Ніяка влада не варта кровопролиття", - зазначив Медведчук.

На питання, чому не розігнали намети так, як це зробили в 2001 році під час акції "Повстань Україно!", Медведчук сказав, що не пам’ятає цього факту.

Він також назвав звинувачення про транзитні сервери, завдяки яким чинились фальсифікації виборів, абсурдом та нісенітницею. "Якісь транзитні сервери і можливості впливу на підрахунок голосів – це ніщо інше як піар-акція", - зазначив він.

За його словами, до адміністрації Кучми від місцевих органів влади надходили дані про результати голосування на дільницях у регіонах. Це був своєрідний паралельний підрахунок голосів, який робився для інформування Кучми, пояснив Медведчук.

"Як можна було коригувати (результати голосування), якщо інформація отримувалась по телефону з регіонів? З виборчих дільниць інформація потрапляє в територіальну виборчу комісію. Вона оформлюється, потім передається в ЦВК... Регіональні органи влади також отримували цю інформацію з виборчих дільниць теж за рахунок телефону і передавали в Київ (на Банкову)", - розповів він.

"Інформація, яка отримувалася, була з дільничної виборчої комісії. Але ж там спочатку складали протоколи, і їх підписували. Яка ж інформація без протоколу? Яким чином фальсифікувати?"

Медведчук заявив, що протоколи не могли переписуватися під потрібні владі цифри, бо цьому б завадили члени комісій від Ющенка і спостерігачі.

"Ми не втручалися в виборчий процес або процес підрахунку голосів. Ми отримували тільки інформацію", - зазначив він.

На слова журналіста, що не всюди були представлені спостерігачі від Ющенка, Медведчук зазначив, що йому про це невідомо.

Медведчук також додав. що в ніч виборів він "був на постійному контакті зі штабом Януковича".

Він зазначив, що вірив у перемогу Януковича від самого початку, як СДПУ(о) підтримала цього кандидата.

Проте, Медведчук уникнув відповіді на питання, чому Янукович програв.

"Це складне питання... Я ніколи не скривав своїх помилок в житті. І, мабуть. ті чи інші речі оцінюються мною критично. Але це більше для мене особисто, бо я намагався розібратися в самому собі, що було, які помилки були допущенні, на якому етапі, чому Янукович в результаті програв вибори? Але це торкається мене особисто", - зазначив він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування