Польща вигадала новий план просування України в ЄС

П'ятниця, 25 листопада 2005, 10:33

Польща найближчим часом виступить з пропозицією щодо наближення України до Європейського союзу.

Як повідомляє "Німецька хвиля", про це у середу в Брюсселі заявив новий прем’єр-міністр Польщі Казімеж Марцинкевич.

На зустрічі з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу Марцинкевич заявив, що бачить Україну в майбутньому членом ЄС.

Водночас сам Баррозу, повідомляє "Німецька хвиля", заперечив таку постановку питання.

Голова Єврокомісії сказав, що ЄС поки не збирається надавати Україні перспективу членства, а натомість пропонує Києву тісне партнерство.

Як відзначають оглядачі, нині мало хто у Польщі має уявлення про зміст анонсованих новим урядом пропозицій щодо європейської інтеграції України.

Німецький оглядач, кореспондент мюнхенської газети Süddeutsche Zeitung у Варшаві Томас Урбан зізнається, що Польщі буде непросто виробити спільну стратегічну позицію стосовно України.

"Це буде найбільшою проблемою для Варшави – переконати уряди у Парижі, Римі, Лондоні і Берліні, що ЄС має виробити для України спеціальну концепцію. Польща виступає за те, аби вже на момент приходу наступного покоління політиків Україна була глибоко інтегрована у європейські структури”, - вважає Урбан.

Він також вважає, що аргументи Польщі будуть обов’язково почуті, якщо до цієї справи приєднаються інші країни колишнього соціалістичного табору, які вже стали членами Європейського союзу.

Урбан переконаний, що без підтримки проекту зближення України із Євросоюзом з боку принаймні однієї з провідних країн спільноти така ініціатива не матиме шансів на реалізацію. На його думку, в цьому питанні Польща, імовірно, розраховує в основному на Німеччину.

"Не слід забувати, що у Берліні відбулася зміна приорітетів. Важливо відзначити, що канцлером ФРН стала Анґела Меркель, політична соціалізація якої відбулася у НДР – країні східного блоку. Тому питання демократизації для неї є суттєвим, чого не скажеш про її попередника на посаді - Шредера ", - вважає Урбан.

Експерт Брюссельського центру європейських досліджень Майкл Емерсон також високо оцінює роль польської ініціативи для європейської інтеграції України.

Експерт відзначає, що окрім країн колишнього соціалістичного блоку Україна може розраховувати на сприяння Швеції і, можливо, інших скандинавських країн.

Він також переконаний, що відповідь на нагальні питання європейської інтеграції України мають дати вибори до Верховної Ради.

"Фундаментальним питанням є те, який парламент оберуть українці на майбутніх виборах. Таким чином вони фактично вирішать, чи йтиме країна далі шляхом європейської інтеграції. Я не маю суттєвих підстав сумніватися у тому, що ці вибори пройдуть відкрито і чесно. Головне питання – хто потрапить до Верховної Ради", - вважає Емерсон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...