На прощання Квасневський просуне Україну по нафтовій лінії

П'ятниця, 25 листопада 2005, 11:44

Польща хоче зацікавити Європу концепціями і проектами транспортування нафти і газу, у яких буде брати участь і Україна, заявив польський президент Олександр Квасневський.

Про це він сказав в інтерв'ю телекомпанії "Ера" і "Радіо Ера".

"Головним постачальником нафти і газу для Європи є Росія, тому Польща як транзитна країна дуже зацікавлена в тому, щоб енергетичні питання в Європі обговорювалися за її участю. Проект будівництва газопроводу через Балтійське море не є позитивним з політичної точки зору, оскільки обходить Польщу", - зазначив Квасневський.

"З економічної точки зору він є дорожчим, ніж будівництво другої ділянки по території Польщі. Також цей проект екологічно небезпечний, тому що там знаходиться багато хімічної зброї часів Другої Світової війни", - заявив президент Польщі.

У зв'язку з цим, за його словами, Польща виступає проти будівництва газопроводу в обхід своєї території і "хоче зацікавити Європу іншими концепціями і проектами транспортування нафти і газу, у яких буде брати участь і Україна".

Він вважає, що є шанс успішно реалізувати концепції нафтопроводу "Одеса- Броди- Плоцк-Гданьск". Цю тему він обговорював під час зустрічі з українським президентом Віктором Ющенком в четвер, зазначив Квасневський.

"Ми зацікавлені в газопроводах, нафтопроводах з Казахстану, з Каспійського моря, через кавказькі республіки в Україну до Польщі. Це велика тема, що вимагає грошей і співробітництва з різними міжнародними інститутами, щоб знайти ці кошти", - зауважив Квасневський.

"Але я переконаний, що в Європі ми повинні про це говорити, оскільки Європа має потребу в носіях енергії на сході. І, що важливіше за все, з цієї теми не потрібно робити політичної зброї. Транзит повинен допомагати економікам, а не використовуватися в політиці", - додав польський президент.

У п'ятницю вранці у Києві відбулася прощальна бесіда президентів України і Польщі Віктора Ющенка та Олександра Квасневського.

Як повідомляє прес-служба глави української держави, бесіда пройшла в Будинку Городецького ("Будинок з химерами").

На зустріч лідери двох країн прибули разом з дружинами - Катериною Ющенко та Іолантою Квасневською.

Президенти і їхні жінки обмінялися пам'ятними подарунками.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News