Україна вступила в новий період

Субота, 26 листопада 2005, 09:44

26 листопада в Україні офіційно стартувала парламентська виборча кампанія.

Вибори народних депутатів пройдуть 26 березня 2006 року. Цього дня також пройдуть вибори депутатів місцевих рад і муніципальні вибори.

Це будуть перші вибори виключно за партійними списками. Раніше парламент в Україні обирався за змішаною мажоритарно-пропорційною системою - 225 депутатів обиралися в одномандатних округах, а ще 225 – за партійними списками.

Ще одною особливістю виборів 2006 року буде зниження прохідного бар'єра для партій і блоків з 4% до 3%.

Відповідно до календарного плану, перший день виборчого процесу починається за 120 днів до виборів - 26 листопада. З 27 листопада по 25 грудня включно політичні партії і блоки можуть висувати кандидатів у народні депутати.

Партії і блоки повинні подати документи в ЦВК для реєстрації своїх кандидатів до 30 грудня. ЦВК повинна прийняти рішення про реєстрації кандидатів або відмову їм у реєстрації не пізніше, ніж на 7 день із дня прийняття заяви про реєстрацію і необхідних документів.

Партії, блоки, самі кандидати можуть починати передвиборну агітацію з моменту прийняття ЦВК рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, внесених у виборчий список. Агітація завершується о 24.00 24 березня 2006 року.

Партії і блоки можуть повторно подати заяву про реєстрації кандидатів до 9 січня 2006 року (не пізніше, ніж за 75 днів до виборів), а ЦВК повинна прийняти остаточне рішення з приводу реєстрації або відмови в ній до 13 січня.

Списки представників партій і блоків для внесення їх до складу окружних виборчих комісій повинні бути подані в ЦВК до 16 січня. До 19 січня 2006 року партії і блоки можуть відкрити накопичувальний рахунок свого виборчого фонду.

Партії можуть прийняти рішення про вихід зі складу блоку, а також про його розпуск до 18 лютого 2006 року.

Рішення про скасування реєстрації окремого кандидата зі списку партії або блоку ЦВК зобов'язана прийняти до 22 березня (не пізніше, ніж за 3 дні до виборів).

Голосування по виборам народних депутатів пройде з 8.00 до 20.00 26 березня 2006 року.

ЦВК повинна до 10 квітня оголосити результати виборів і не пізніше, ніж на п'ятий день після цього - опублікувати їхні результати, а також список обраних депутатів в офіційних виданнях парламенту й уряду - газетах "Голос України" і "Урядовий кур'єр".

Виборчий процес вважається завершеним не пізніше 30 квітня 2006 року - через 15 днів після дня офіційного оголошення результатів виборів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News