Ющенко запропонував усім домовитись

Субота, 26 листопада 2005, 10:56

За ініціативою президента підготовлено проект Угоди про забезпечення демократичних, чесних і прозорих виборів у березні 2006 року.

Як повідомляє прес-служба глави держави, цей документ буде винесено на розгляд учасників Перших президентських слухань 28 листопада.

26 листопада, в день початку виборчої кампанії, президент звернувся із заявою до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування.

У ній Глава держави зазначив, що проект Угоди "є відкритим для підписання всіма зацікавленими політичними силами, засобами масової інформації, громадськими організаціями".

Згідно з проектом Угоди, президент, голова Верховної Ради, прем'єр-міністр, лідери партій та блоків, представники депутатських фракцій і груп, а також провідних ЗМІ домовляються про координацію дій перед виборами народних депутатів.

Президент, Верховна Рада та Кабінет Міністрів зобов'язуються створити всім партіям і блокам рівні умови під час проведення виборів, забезпечити вільний доступ усіх таких суб'єктів до ЗМІ.

Крім того, вони зобов’язуються гарантувати опозиційним партіям право на безперешкодну діяльність під час виборчої кампанії, не ініціювати і не підтримувати після початку кампанії пропозицій щодо внесення змін до виборчого законодавства.

Кандидатам у депутати, в тому числі тим, які є керівниками органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, передбачається звільнення на період передвиборної агітації від виконання службових обов'язків із наданням неоплачуваної відпустки.

Недержавним засобам масової інформації гарантується відсутність будь-якої дискримінації, а державним - право висвітлювати без надання переваг політичну позицію та діяльність усіх політичних партій та блоків.

В заяві Ющенко також зазначає, що триває підготовка президентського Указу про забезпечення вільних і чесних виборів народних депутатів та депутатів місцевих рад, міських і сільських голів.

Головними положеннями документу будуть чітке регламентування дій посадовців під час виборчої кампанії та жорсткі санкції для тих, хто наважиться зловживати владою; гарантування незалежності ЦВК та окружних і дільничних комісій; недопущення тиску на суди; забезпечення цивілізованого демократичного контролю над правоохоронними органами; забезпечення доступу журналістів до інформації про дії органів виконавчої влади; недопущення втручання зовнішніх сил у виборчий процес.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...