Замість спекуляцій Ющенко, Литвин і Єхануров посадили дерева

Субота, 26 листопада 2005, 11:30

У Києві за участю керівництва України в суботу відбулася церемонія закладки калинового гаю і пам'ятного знаку жертвам голодоморів і політичних репресій.

Близько трьохсот калинових кущів були посаджені біля храму Святого Андрія Первозваного на схилах Дніпра біля Аскольдової могили.

У церемонії взяли участь глава держави Віктор Ющенко з молодшими дітьми, прем'єр-міністр Юрій Єхануров, спікер Верховної Ради Володимир Литвин, секретар Ради нацбезпеки й оборони Анатолій Кінах.

Крім того, зокрема, на церемонію прибули міністр закордонних справ Борис Тарасюк, міністр оборони Анатолій Гриценко, глава секретаріату президента Олег Рибачук, перший віце-прем'єр Станіслав Сташевський, мер Києва Олександр Омельченко.

"Калина, як символ українського виміру, нехай засяє на цих схилах. Нехай кожна людина, яка буде їхати в авто або проходити мимо по цих доріжках, запитає - чому тут тисячі калин? Це тому, що в нас більше десяти тисяч українських сіл скосила голодна смерть", - підкреслив Ющенко.

Він нагадав, що під час громадянської війни, голодоморів 1932-33 і 1946-47 років в Україні загинули голодною смертю близько 15 млн. чоловік, однак досі немає жодного пам'ятника, пов'язаного з цими трагічними подіями, а лише "політичні спекуляції".

Разом з тим, у Міністерстві закордонних справ України пройде документально-публіцистична виставка, присвячена Дню пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій в Україні.

Планується, що дана виставка буде сприяти визнанню міжнародним співтовариством Голодомору 1932-33 р. в Україні геноцидом.

У суботу в Україні відзначається чергова річниця голодомору 1932-1933 років. 26 листопада - День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій.

Глава держави закликав співгромадян 26 листопада о 16.00 вшанувати пам'ять жертв голодоморів Загальнонаціональною Хвилиною мовчання і взяти участь в акції "Запали свічу".

Українці в пам'ять про загиблих запалять свічки біля ікон, пам'ятних знаків, на площах міст і сіл, або в будинку на вікні. Акція почнеться на Софіївській і Михайлівській площах у Києві.

У XX столітті Україна пережила три голодомори: 1921-1923 роки, 1932-1933 рр., 1946-1947 роки, однак другий був найбільш масовим і жорстоким.

За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду, що виник у результаті адміністративних заходів радянської влади, в Україні, за різними оцінками, загинуло від 7 до 10 млн. людей.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...