ІВЧЕНКО ПРОПОНУЄ РОСІЇ ЩЕ ОДИН БАРТЕР

Субота, 26 листопада 2005, 11:39

Україна готова поставити Росії товари військового призначення на суму більш $1 млрд. в обмін на додаткові обсяги російського газу.

Про це заявив журналістам у суботу в Києві глава Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

За його словами, в останні 3 місяці Міністерство оборони України і Росії, "Нафтогаз України і Газпром ведуть переговори про реалізацію нового проекту про залік українського озброєння і техніки за російський газ.

"Це абсолютно новий проект, він ніяк не зв'язаний із сьогоднішнім балансом газу. Сьогоднішній баланс газу ми одержували й одержуємо", - сказав Івченко.

"Це новий проект, який ми почали на рівні Кабінету міністрів і "Нафтогазу України", створили робочу групу, що відпрацьовує зараз цей процес: те озброєння, яке на сьогоднішній день виробляється в Україні і нам не зовсім потрібно, але потрібно Росії", - сказав він.

Івченко відзначив, що зараз йде узгодження номенклатури українських товарів військового призначення.

"Ми набираємо пакет від російського Міністерства оборони, будемо проводити реалізацію цього озброєння і техніки Міністерству оборони Росії, і за це будемо одержувати газ", - пояснив глава "Нафтогазу України".

За його словами, даний проект буде реалізовуватися з наступного року, і його вартість складе 1-1,5 мільярда доларів США.

Івченко також повідомив, що замовлення з боку Міноборони Росії вже надійшло і робота з цього питання йде протягом 3 місяців. Він не уточнив номенклатуру товарів, яку Україна поставить Росії.

Тим часом до "Інтерфаксу" надійшов коментар "Газпрому" із приводу цього проекту. "Газпром" заявляє, що за газ йому потрібні гроші, а не бартер.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив Агентству газової інформації (АГІ): "Нам здавалося, що часи бартерних розрахунків і в Росії, і в Україні пройшли".

"Ми займаємося газом, а не зброєю і за постачання газу нам потрібні гроші. І якщо в України хороше озброєння, потрібно знайти покупця і продати його, а за газ розплачуватися грошима, як це прийнято в усьому світі", - сказав Купріянов.

Раніше міністр палива й енергетики України Іван Плачков наводив дані, згідно яким ресурси природного газу в Україні на 2005 рік складають 99,7 млрд. куб. м. У тому числі, 20,4 млрд. куб. м газу власного видобутку, 24,5 млрд. куб. м газу, отриманого від ВАТ "Газпром" за послуги по транзиту російського газу по території України, і 37,3 млрд. куб. м гази, імпортованого з республік Центральної Азії.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування