Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС обіцяє Україні сигнали

Неділя, 27 листопада 2005, 16:56

Верховний представник Євросоюзу з зовнішньої політики й політики безпеки, генеральний секретар Ради ЄС Хав'єр Солана констатує поглиблення відносин між Україною і ЄС.

Про це він заявив в інтерв'ю українським інформагентствам напередодні самміту Україна-ЄС, запланованого на 1 грудня в Києві.

Верховний представник ЄС висловив думку, що порядком денним для реформ в Україні є План дій Україна-ЄС, імплементація якого повинна бути "нашим спільним пріоритетом".

Солана виразив задоволення тим, як розвиваються відносини Україна-ЄС останнім часом. "Відносини між ЄС і Україною продовжують поглиблюватися. У цьому відношенні 2005 рік був гарним роком", - сказав він.

За його словами, "самміт - це гарна можливість підбити підсумок розвитку наших відносин, і на самміті будуть подані позитивні сигнали, які ви побачите".

Говорячи про можливе включення в нову поглиблену угоду Україна-ЄС пункту про перспективу приєднання до Європейського співтовариства (термін дії нинішньої угоди минає 1 січня 2008 року), Солана відзначив, що робота в напрямку поглибленої угоди є "ключовим пріоритетом" для двох сторін.

"Вид і рамки угоди будуть залежати від зробленого прогресу у виконанні цілей Плану дій. Ми разом почнемо оцінювати прогрес у наступному році, і цей процес приведе нас до пошуку більш тісної нової угоди", - відзначив він.

Відповідаючи на питання про можливу зміну своєї позиції відносно України "усе, крім членства", генсек Ради ЄС сказав: "Ми не повинні витрачати час, спекулюючи на віддаленому майбутньому, коли так багато роботи є для нас зараз".

Відповідаючи на питання про можливі наслідки для розвитку двосторонніх відносин, зокрема, створення зони вільної торгівлі, у випадку невступу України до СОТ до кінця нинішнього року, Солана нагадав, що ЄС підтримав членство України у СОТ, підписавши відповідний протокол, а також вказав на необхідність внести деякі зміни в національне законодавство.

Що стосується угоди про зону вільної торгівлі, то, за словами Солана, уже готується попередня оцінка, і це буде сприяти початку переговорів, коли Україна доб’ється членства у СОТ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...