Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" напряму шантажує перекрити Україні газ

Вівторок, 29 листопада 2005, 11:36

Російська компанія "Газпром" називає "неприпустимою" нинішню ціну на газ для України в $50 за тисячу кубометрів.

"Якщо при ціні газу $80 на кордоні Німеччини ціна в Україні в $50 була прийнятною, то коли в Європі ціна стала $200, то $50 для України - це неприпустимо", - заявив у вівторок заступник голови правління "Газпрому" Олександр Рязанов, повідомляють РИА Новости.

Він підкреслив, що ціна на газ для України повинна розраховуватися за формулою європейської ціни за винятком витрат на транспортування.

Як відзначив заступник голови правління, "Газпром" готовий укласти контракт на транзит російського газу через територію України в першочерговому порядку.

Рязанов нагадав, що на даний момент ціна транзиту складає $1,09 на 100 кілометрів за 1 тисячу кубометрів. "Газпром" готовий підняти цю ціну до $1,5-1,75, додав він.

Водночас Рязанов підкреслив, що якщо контракт з Україною не буде підписаний, то "Газпром" відмовляється здійснювати поставки газу на українську територію.

"Ми не будемо постачати газ в Україну без контракту", - відзначив Рязанов.

Відповідаючи на питання журналістів про можливі вимоги України щодо підвищення ціни транзиту вище $2, заступник голови правління повідомив, що "у такому випадку ціни на транзит через територію Росії будуть дзеркально збільшені".

Також Рязанов повідомив, що "Газпром" і "Нафтогаз України" на наступному тижні продовжать переговори про поставки і транзит газу на 2006 рік.

За його словами, переговори планувалися на вівторок, 29 листопада, однак українська делегація не змогла приїхати в цей день.

"Ми запрошували їх сьогодні, однак представники "Нафтогазу" не змогли приїхати", - сказав Рязанов.

Щодо питання про газовий баланс України, Рязанов нагадав, що поставки "Газпрому" в 2005 році здійснюються на рівні 20-23 мільярдів кубометрів. Експорт із Туркменії складає 36-37 мільярдів кубометрів.

Росія планує транзит через територію України близько 116 мільярдів кубометрів газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування