Українці – найбільші песимісти в СНД

Вівторок, 29 листопада 2005, 15:27

В Україні найменший рівень соціального оптимізму серед країн-учасниць Єдиного економічного простору.

Про це свідчать результати 4-ої хвилі соціологічного опитування "Євразійський монітор", що проводився в жовтні 2004 року в Україні, Росії, Білорусі і Казахстану Всеросійським центром дослідження суспільної думки, ДІАЦ (Україна), НОВАК (Білорусія), ЦЕСІ-Казахстан, ЦКТ "Репутація" (Казахстан).

Оцінюючи перспективи своєї родини в майбутньому році, в Україні 2% опитаних заявили, що вони будуть жити значно краще і 12% - трохи краще. Найвищий рівень соціального оптимізму в Казахстані - 11% і 39% відповідно (у Росії - 3% і 19%, у Білорусі - 3% і 24%).

Більше за всіх задоволені своїм життям казахи (цілком задоволені - 28%, скоріше задоволені - 52%), менше за всіх - українці (цілком задоволені - 5%, скоріше задоволені - 23%).

Краще за всіх своє матеріальне становище оцінюють жителі Казахстану (цілком задоволені - 2%, скоріше задоволені - 30%), менше за всіх - українці і росіяни (цілком задоволені - 1%, скоріше задоволені - 10%).

Генеральний директор ЦКТ "Репутація" Гульніра Ілеуова на прес-конференції у вівторок пояснила оптимізм жителів Казахстану тим, що "шокова терапія" була проведена в країні в середині 90-х років і на даний час результати реформ, а також високі ціни на нафту у світі вселяють у них почуття впевненості.

Оцінка діяльності президента в Україні вдвічі нижча, ніж в інших країнах ЄЕП. Так, в Україні діяльність президента схвалюють 32%, у Казахстані - 87%, у Росії - 71%, у Білорусі - 64%. Також в Україні найнижча оцінка діяльності уряду - схвалюють 18% респондентів (у Казахстані -61%, Білорусі - 52%, Росії - 31%).

Директор компанії ДІАЦ Євген Копатько зазначив, що в Україні відзначається різке падіння оцінки діяльності органів державної влади, хоча на початку року вони були досить високі.

Найбільше підтримують інтеграцію в ЄС жителі України (19%), найменше - Казахстану (9%). Також в Україні найбільше респондентів висловилися за членство в союзі з Росією, Білоруссю і Казахстаном (30%), найменше - у Росії (15%).

Копатько пояснив, що високий відсоток підтримує інтеграцію в ЄЕП обумовлений підтримкою, насамперед, жителів Півдня і Сходу України.

У кожній із країн-учасниць ЄЕП від 20 до 34% опитаних висловилися проти вступу в будь-які союзи (більше всього супротивників у Росії - 34% і Казахстану - 32%).

Оцінюючи результати опитування, Копатько відзначив схожість основних показників у всіх країнах, незважаючи на деякі розходження. "Далеко одне від одного не пішли", - сказав він.

Опитування проводилося в Україні 1-10 жовтня (опитано 2100 осіб), у Росії 8-9 жовтня (1600 осіб), у Білорусі 20 жовтня - 6 листопада (1100 осіб) і в Казахстані - 1-12 жовтня (1700 осіб).

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування