Європейці вимагають зробити Мельниченка кандидатом в депутати

Середа, 30 листопада 2005, 16:04

Україна повинна виконувати рішення Європейського суду з прав людини, у тому числі щодо реєстрації екс-майора держохорони Миколи Мельниченка кандидатом у депутати.

Про це заявила доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ханна Северинсен, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На конференції "Україна - 10 років у Раді Європи: досвід і перспективи" у середу в Києві Северинсен підкреслила неприпустимість того, що українська влада відмовляються виконувати рішення Європейського суду.

Вона нагадала про те, що Європейський суд ухвалив рішення у справі Мельниченка. За її словами, це рішення має бути виконане, і Мельниченко має бути зареєстрований кандидатом у депутати нинішнього скликання.

"Україна повинна виконувати всі рішення Європейського суду", - підкреслила Северинсен.

Крім того, вона підкреслила, що дотепер залишається нерозкритою справа про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

"Україна повинна діяти до кінця в розкритті цієї справи", - сказала доповідач. Вона нагадала, що лідери "помаранчевої революції" обіцяли розкрити цю справу, і висловила надію на те, що це буде зроблено до парламентських виборів.

Говорячи про необхідність боротьби з корупцією в державі, Северинсен, зокрема, відзначила, що одним із зобов'язань України перед Радою Європи є прийняття Кримінально-процесуального кодексу.

Водночас вона закликала Україну не ухвалювати законопроект, що буде запропонований на розгляд Верховної Ради, оскільки в ньому багато недоліків, і цей законопроект не був обговорений у суспільстві.

Крім того, Северинсен відзначила, що на сьогоднішній день Україна приєдналася до найменшої кількості конвенцій Ради Європи.

Доповідач також закликала Україну врахувати рекомендації Венеціанської комісії, зокрема щодо політичної реформи. За словами Северинсен, має бути врахована рекомендація Венеціанської комісії щодо положення про введення загального нагляду прокуратури.

Северинсен також підкреслила неприпустимість непризначення суддів Конституційного суду, а також висловила співчуття з приводу рішення Верховної Ради про те, щоб відкласти розгляд питання про призначення суддів КС ще на два тижні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News